Édes illatú, sárga virágú koronafürt

Édes illatú, sárga virágú koronafürt

Aki üde, sárga növényi színfoltra vágyik a kertben, amely télálló, akár minden évben tarra nyírható, most talált egy esélyes jelöltet.

Kertjeinkben kevés sárga színű virágot adó cserje van a vegetációs időben. Megoldást adhat a cserjés koronafürt, melyről Kósa Géza írt ismertetést a Kertészet és Szőlészet 2017. 5. számában. Leírását kis kiegészítésekkel ajánlom figyelmükbe, mert tartósan virágzó, igénytelen, szép növény. Nevezik még bokros koronafürtnek is. Tudományos neve: Coronilla emerus.

Terjedő tövű, sarjakat nevelő, lombhullató növény, 50-150 cm magasra nő. Ágrendszere sűrű, ágai vékonyak, vesszői zöldek. Levele szárnyasan összetett, 5-9 levélkéből. Virága pillangós, élénksárga, 1,5-2,0 cm-es, egy kocsányon 2-3 db nyílik. Vitorláján gyakran narancsszínű rajzolat van. Április végétől június közepéig nyílik, de néha ősz elejéig még hoz valamennyi virágot. Édes illatú, a méhek szívesen látogatják.

Hüvelytermése 5-10 cm-es, keskeny henger alakú, megérve világosbarna színű. Magja enyhén mérgező.

Mindenféle jó vízáteresztő talajon jól díszlik, de leginkább a meszes talajokat kedveli. Nem vízigényes, jó szárazságtűrő. Nedves talajon hajtásai elfagyhatnak, de tőből új hajtásokat fog nevelni. Télálló, -20°C-fokig fagytűrő. Talajra nem igényes, jól díszlik a normál, a száraz, a homokos talajon is. Napos, félárnyékos helyre való.

Gondozásra nem igényes, de érdemes néha megritkítani. Lehet egészen tarra vágni, gyorsan visszanyeri bokor formáját. Könnyen alakítható gömb formájúvá, a virágzás utáni metszéssel.

Szaporítható magvetéssel, zölddugványozással, sarjak leválasztásával. A magokat 1-2 óráig forró vízben ajánlatos áztatni, vagy szabad ég alatt, a talajban rétegezni. De elszórt magjainak egy része is kikel gondozás nélkül. A zölddugványozás ideje június, a félfás dugványozást július-augusztusban kell végezni.

Növényvedelemre nincs szükség, csak a nyulak rághatják meg télen. Gondozása egyszerű, érdemes virágzás után metszeni. Könnyen alakítható gömb formára. Vadon is megtalálható hazánkban is, a Balaton felvidéken, a Keszthelyi hegységben, Szántód-Kőröshegyen. A Budai hegységből kipusztult. Magyarországon védett növénynek minősül 1982 óta, eszmei értéke 10 000 Ft.

Címfotó: Ettore Balocchi

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR