Majd én megcsinálom!

Majd én megcsinálom!

Örömmel figyelem a trendet, hogy a modern család hobbiból választja az önellátást. Nem csak a bútort szereli össze, hanem a gyümölcsöt, zöldséget is megtermeli. Hajrá!


Gyorsan változó világban élünk, ahol a civilizáció megköveteli a régi, jól bevált életmód megváltoztatását. A múlt századbeli alföldi tanyákról az emberek csak akkor mentek a faluban levő szatócsboltba, ha a háziasszonynak élesztőre, vagy gyufára, a gazdának meg kocsikenőcsre, patkószegre, vagy rézgálicra volt feltétlenül szüksége. Az utóbbi évtizedekben pedig megtanultuk az „egyszer használatos" és az „eldobandó" fogalmát, mert ha megáll a karóránk, nem működik a hajszárítónk, vagy elnémul a zsebrádiónk, akkor hiába futkosunk, nem találunk javító szakembert és végül kénytelenek vagyunk újat (lehet, hogy jobbat, korszerűbbet) vásárolni.

Hobbiból is választható az önellátás

De persze a mai társadalom modern tagja nem hívja a szerelőt, ha csepeg a fürdőkád csapja, kiégett egy villanykörte, nyikorog az ajtó, vagy fel kell szerelni egy polcot a spájzban. Ha megfigyeljük a nálunk sokkal módosabb országok családjainak az életét, akkor azt érezzük, hogy jelentős igény van arra, hogy – jóllehet nem vagyunk a téma szakértői – magunk meszeljük ki a pincét, önkezünkkel fessük át a kerítést, porszívózzuk ki az autó belsejét és termeljük meg a család fogyasztására szükséges gyümölcsöt, szőlőt, zöldségféléket, fűszernövényeket, meg virágot, amely szebbé, otthonossá teszi a lakásunkat.

A Föld népessége gyarapodik, a statisztika szerint 2050-ben már kilenc milliárd embert kell ellátni élelemmel és a termőföld nem növekszik, hanem inkább csökken az új városrészek építésével, az autópályákkal és egyéb létesítményekkel.

Ezért kell fokozni az önellátást! Ezt el lehet kezdeni az ablakládákban, ahová – muskátli bokrok közé egy tő metélőhagymát, levélpetrezselymet, fokhagymát ültetünk, hogy ezekért ne kelljen a háziasszonynak a piacra szaladnia! És elfér az ablakládákban, vagy az erkélyre kihelyezett nagyobb cserepekben, ládákban néhány tő paradicsom, zöldpaprika, vagy szamóca is.

Miért ne teremne, ha elfér?

A családi házak kertjében a virágágyak, a sziklakert, a vízmedence mellett elfér néhány veteményes ágy is, amelyben a mindennapi szükségletre termelhetünk sokféle zöldséget. Törekvéseinkben nagy segítséget kínál a termelés korszerűsítése, mint például a magaságy, amelyben háromszor-négyszer annyi terményt lehet előállítani, mint a szabadföldi ágyásokban és ennek a munkálatait a család hölgytagjai, az idősek, a mozgássérültek, sőt a látásukban akadályozott embertársaink is végezhetik.

A karcsú gyümölcsfák előnye

Az önellátást segíti elő a karcsú orsó, vagy balerina gyümölcsfa csemeték ültetése is. Ezek nem nőnek két méternél magasabbra, keskenyek tehát valamennyi munkálatukat, a permetezést, a termés sértetlen betakarítását a földön állva, létra nélkül lehet elvégezni. Ezek a fácskák nem élnek persze 50-60 évig, mint a korábban felnevelt magas törzsű, terebélyes koronájú társaik, de 15-20 éven át rendszeresen és bőségesen érlelik be a gyümölcseiket.

Így mindig tudom, mi kerül az asztalra

Tapasztalataim szerint a saját terménynek két haszna is van: olyan fajtákat termelünk a kertben, amelyek a család ízlésének a legjobban megfélőnek és biztosak lehetünk abban, hogy ezek nem tartalmaznak egészségre ártalmas vegyszer maradékokat!

Ezekben és a nyári hetekben már mindig érik valami tartósítható termény, amiből savanyúságot, lekvárt, dzsemet, üdítőitalt lehet készíteni, amit a család minden tagja örömmel fog elfogyasztani a téli hónapokban! Kérem, ne hagyják ki a kínálkozó lehetőséget!

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR