A vitorlavirág tisztítja a levegőt?

A vitorlavirág tisztítja a levegőt?

A vitorlavirág (Spathiphyllum x hibridum) több faj keresztezésével nemesített szobanövény, több fajtája is van, melyek a virág színében, a szárak magasságában, és a levelek alakjában különböznek némileg.


Jellemzése

A kontyvirágfélék családjába tartozik, mint a kála és a vadon növő, nálunk is honos foltos kontyvirág. Évelő növény, gyöktörzses (rizomás) tőlevélrózsás. Virágát egy rendszerint tiszta fehér lepellevél jellemzi. Gyengén illatos, csak közelről lehet érezni. Tavasz végétől nyáron virágzik legalább 6 héten át, minden évben, ha jól gondozzák. Termései kis tojásdad bogyók, melyekben 1-1 mag van. De nem érdemes megvárni a termést, a lepellevél hervadása után ajánlatos tőből kivágni az elvirágzott szárat. Lassú növekedésű, kifejletten 40-50 cm magas, bár van alacsony, 30 cm-re növő fajtája is.

Vitorlavirág

Gondozása

Átültetését tavasz kezdetén ajánlatos elvégezni. A néhány más szobanövénynél alkalmazható takarékos módszer, a felső talajréteg cseréje,ennél a növénynél nem használható. Szaporítható tőosztással a tavaszi átültetéskor, de nyáron is.

Talajigénye: A lombföldből készült humuszban gazdag komposzt és homok keveréke a legjobb. Hidrokultúrában is nevelhető.

Helyigénye: Félárnyékos, jól megvilágított, de a közvetlen napsugártól védett helyet szereti. Érdemes időnként elforgatni a cserepet, úgy fejlődik minden oldala egyformán.

Hőigénye: 16-25 °C fok, párás levegővel.

Ápolása: A hervadó virágok és az elöregedett levelek eltávolítása. Rendszeres párásító permetezés a levelekre, vagy a kavicságyra. A leveleket időnként víz és sör keverékében nedvesített szivaccsal letörölgetni. Ettől a levelek fényesebbek lesznek, a légzőnyílások kinyílnak.

Száraz levegőben a levelek elbarnulhatnak, és könnyen megtámadhatják a takácsatkák, a tripszek, a pajzstetvek.

A tavaszi - nyári időszakban kéthetenként tápoldatozás.

Októbertől januárig mérsékelten öntözni, száradjon meg a talaja két öntözés között, és a hőmérséklet ne legyen magasabb 16 °C foknál.

Leveleiben olyan anyag van, amely bőr-, vagy nyálkahártya irritációt okozhat az erre érzékenyeknél.

A NASA vizsgálatai szerint elnyeli a levegőből az ammóniát, az acetont, a széndioxidot és a szénmonoxidot, valamint a dohányfüstben levő formaldehidet és benzolt. De ez nem biztosíték a szoba levegőjének tisztaságára, csak érdekesség.

Hasonlóan tisztító növények: Aglaonema, Areca, Chlorophytum, Clivia, Cyperus. Diffenbachia, Dracaena, Ficus, Hedera, Nephrolepis, Philodendron, Schefflera, Syngonium.

Forrás: nature.jardin.free.fr

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR