Sok értékes anyag mellett a likopin a legfőbb értéke a paradicsomnak.Tények a likopinról: hasznosulás, napi szükséglet, hatásai.
Likopintartalom és hasznosulás
Azonban a nyersen fogyasztott paradicsomból nagyon kevés hasznosul, ám a hőkezelt paradicsomtermékekből 2,5-szer több szívódik fel az ember szervezetébe, mint a nyers paradicsomból.

Ez az anyag nem hőérzékeny, a feldolgozás nem okoz veszteséget.
A likopin a karotinoidok vegyületcsoportba tartozik, az ember által fogyasztott élelmiszerek között a paradicsomban van a legnagyobb mennyiségben, bár a fajtától, a termesztés módjától és az érettség fokától függően változik 3,93 – 17,1 mg/100 g között. Vetélytársa a görögdinnye csak 3,6 – 6,2 mg/100 g mennyiséget tartalmaz, és hozzá kell tenni, hogy a görögdinnyét sosem esszük főzve, emiatt annak is csak kis része hasznosul, ellentétben a paradicsom ivóléből, és a ketchupból jól hasznosuló likopin-változattal szemben.
Napi szükséglet
A napi likopinszükséglet átlagosan 3 mg/fő. A paradicsom ivólé likopintartalma 150 mg/kg, a ketchupé 100 mg/kg. Ha tökéletesen hasznosulna, akkor 1 kg (kb.1liter) ivólé 50 napi szükségletet fedezne. A gyakorlatban azonban napi 1,5- 2,0 dl elfogyasztását ajánlják.
Egy felmérés szerint az USA-ban a likopinbevitel 90 %-a paradicsomból készült termékekből származik.

A likopin hatásai
Segít a szívbetegségek megelőzésében, véd a vastag- és végbél, a prostata-, a mell-, a tüdő-, és a hasnyálmirigyrák ellen. A szürkehályog kialakulását is gátolja.
Az egyik leghatékonyabb antioxidáns. Zsírban oldódó anyag, nem ürül ki a szervezetből, mint a C-vitamin, hanem felhalmozódik a szervekben, különösen a mellékvese kéregben, a májban, a herében és a prosztatában. Túladagolási tünetet nem tapasztaltak. A jó hatékonyságot segíti, ha a paradicsom termékeket a jó zsírokban gazdag mogyorófélékkel, olivaolajjal fogyasztják.
Egyéb hasznos anyagokat is tartalmaz a paradicsomlé, nem csak a likopin miatt érdemes fogyasztani. Ezt bizonyítja a másik, nagy tömegben termelt, egészséget őrző anyaggal, az alma ivólével összehasonlító táblázat.
Összehasonlító táblázat a paradicsomlé és az almalé beltartalmi értékeiről 100 g termékben
| Megnevezés | Mértékegység | Paradicsom ivólé | Alma ivólé | 
| Protein | g | 0,7 | 0,08 | 
| Omega 3 zsírsav | mg | 1,0 | 7,0 | 
| Omega 6 zsírsav | mg | 23,0 | 33,0 | 
| A vitamin | NE | 450 | 1 | 
| C vitamin | mg | 18,3 | 0,9 | 
| E vitamin (tokoferol) | mg | 0,3 | 0,0 | 
| K vitamin | mcg | 2,3 | 0,0 | 
| B 1 vitamin (tiamin) | mg | 0,04 | 0,04 | 
| B 2 vitamin (riboflavin) | mg 
 | 0,04 | 0,00 | 
| B 3 vitamin (niacin) | mg | 0,7 | 0,08 | 
| B 6 vitamin | mg | 0,1 | 0,0 | 
| Folat | mcg | 20,0 | -- | 
| Pantoténsav (B 5 vitamin) | mg | 0,25 | 0,04 | 
| Kolin | mg | 6,8 | 1,8 | 
| Betain | mg | 0,07 | 0,08 | 
| Kalcium | mg | 10,0 | 8,0 | 
| Vas | mg | 0,4 | 0,1 | 
| Magnézium | mg | 11,0 | 5,0 | 
| Foszfor | mg | 18,0 | 7,0 | 
| Kálium | mg | 229 | 101 | 
| Nátrium | mg | 10 | 4 | 
| Cink | mg | 0,16 | 0,00 | 
| Réz | mg | 0,04 | 0,00 | 
| Mangán | mg | 0,08 | 0,08 | 
| Selén | mcg | 0,29 | 0,08 | 
A kevésbé ismert alkotóelemek hatásai:
- Omega 3 – Szívbetegségek elleni védőhatás, gyulladásgátlás, cukorbetegség és egyes rákfajták megelőzése.
- Omega 6 – Ideális arányban az omega 3 hatását segíti. A hidegen sajtolt olajokban van nagyobb mennyiségben, ám főzés után már inkább ártalmas.
- Betain – Daganatok kialakulásának megelőzése, koleszterinszint csökkentése.
- Pantoténsav – Fokozott stressztűrés, nagyobb fizikai teljesítmény.
- Kolin – Az ingerületátvitelhez szükséges acetilkolin alapanyaga. Megakadályozza a zsírlerakódást a májban és az epehólyagban.
- Niacin (B3) – A rossz koleszterinszint csökkentése.
- Riboflavin (B2) – Migrénes tünetek enyhítése.
- Kálium – Magas vérnyomás csökkentése.
- K vitamin – Véralvadás megfelelő szinten tartása.
- Folát és B6 vitamin – Érfalak károsodásának csökkentése.
Forrás:
Dr. Helyes Lajos: A paradicsom likopintartalmát befolyásoló tényezők
Mindell, E.: Vitamin biblia


 
 

 
 
