A jól eladható, nagyméretű gyümölcsök előállításának érdekében, és a fa túlterhelésének elkerülése miatt szinte minden évben csökkenteni kell a gyümölcsök számát nem csak az őszibarackon, hanem a kajszin is.
Kefés és visszametszéses módszer
A vegyszeres módszer kisebb megbízhatósága, és a vegyszerhasználat fokozódó tiltása miatt előtérbe kerültek a mechanikai módszerek.
A kézi ritkítás azonban nagyon munkaigényes, gyakran nincs is elegendő munkás, hogy kellő időben el legyen végezve a munka. Márpedig nagyon fontos, hogy a megfelelő fenológiai állapotban legyen elvégezve a ritkítás, máskülönben nagyon romlik a hatékonysága.Javítja a helyzetet a korai, virágzáskori előritkítás, mely kiszélesíti a hatékony ritkítás időszakát, esetleg csökkenti is az elvégzéshez szükséges munkaórák számát.
A virágritkítás legkönnyebben a kajszi és őszibarack fákon végezhető. Elvégezhető kefével, vagy a termővesszők megkurtításával is.
Christian Pinet (SERFEL) franciaországi mérései a következő eredményeket adták:
Kajszibarack öntermékeny, Tom Cot fajta 3 éves ültetvényében vizsgálta a kétféle virágzáskori előritkítási módszer hatását. A visszametszéssel felére csökkentették a termővesszőket virágzáskor.
Kefés és visszametszéses virágritkítás munkaidő szükséglete:
Módozat |
virágritkítás |
gyümölcsritkítás |
Összesen |
Arány |
Munkaóra/ha |
% |
|||
Kefés módszer |
21 |
73 |
94 |
76 |
Visszametszés |
13 |
76 |
89 |
79 |
Kontroll |
-- |
97 |
97 |
100 |
Mindkét módszer jelentősen csökkentette a munkaigényt.
(Megjegyzem, hogy őszibaracknál a kefés ritkítás lényegesen hatékonyabb, tíz éves tapasztalataim szerint ott a kiegészítő gyümölcsritkítás munkaigénye a felére csökken az előritkítatlan fákhoz képest. Érdekes, hogy a harangvirágú fajtáknál gyorsabban végezhető a munka, mint a rózsavirágúaknál, mert azoknál nehezebben válnak le a virágok. A jó hatékonyság ellenére a szomszéd gazdák nem vették át a módszert, mert féltek a túlritkítástól, pedig egyszer sem következett be. G.G.)
A kefés és visszametszéses virágritkítás hatása a termésre:
Módozat |
Termés kg/fa |
Gyümölcsszám db/fa |
Gyümölcs- súly g/db |
Hús-keménység |
Cukor-tartalom |
Gyümölcs-szám db/cm2 törzs * |
Kefés |
25 |
316 |
79 |
78 |
13,0 |
3,3 |
Visszametszés |
20 |
253 |
79 |
77 |
13,1 |
2,8 |
Kontroll
|
16 |
250 |
64 |
73 |
13,6 |
3,2 |
*Bár az optimális terhelés ennél a fajtánál 5 db/cm2 törzskeresztmetszet, de a fák fiatal korára tekintettel még csak kisebb terhelést kaptak.
Feltűnő előnye van a kefés módszernek, mert a nagy fajlagos terhelés mellett is nagy gyümölcsöket termett, a minőség lényeges romlása nélkül. Munkaigénye pedig nem nagyobb, mint a visszametszéses módszeré.
Christophe Chamet (SIFEL), franciaországi kísérlete az alábbiak szerint végződött 2006-ban:
Kajszibarack Tom Cot fajtán, 417 fa/ha sűrűségű, katlan koronaformájú, 12 éves ültetvényben. A fajta öntermékeny, rászorul a ritkításra. A virágritkítást fehérbimbós állapotban végezték, kefével, a virágok 50 %-át leritkítva. A szokásos gyümölcsritkítást kézzel végezték az összehasonlításra kijelölt fákon, de kiegészítő ritkítást végeztek a virágritkított fákon is.
A rikításhoz szükséges munkaidő:
|
Csak gyümölcsritkítás |
Virág és gyümölcsritkítás |
Munkaóra/ha |
||
virágritkítás |
-- |
64 |
gyümölcsritkítás |
221 |
121 |
Összesen |
221 |
185 |
A virágritkítással 36 óra/ha munkaidőt megtakarítottak, és időben elvégezték a munkát.
A termés mennyisége és minősége:
|
Csak gyümölcsritkítás |
Virág és gyümölcsritkítás |
A változás % |
Termés t/ha |
28,6 |
33,0 |
+ 15 |
Gyümölcs db/fa |
1051 |
1029 |
|
Gyümölcs átlagsúly g/db |
59,8 |
70,6 |
+ 18 |
Cukortart. Brix fok |
13,3 |
12,9 |
- 3 |
Húskeménység d.f. |
70 |
66 |
- 6 |
Megállapítható, hogy a virágritkítás nem csak munkaidő megtakarítást jelent, hanem a nagyobb gyümölcssúly révén nagyobb termésmennyiséget is, ugyanakkora gyümölcsszám mellett.
Egyéb virágritkítási módok
Újabban úgynevezett ritkítóbotot is használnak virágritkításra. Ez egy vékony műanyag pálca, melynek végét U alakban visszahajlították. Úgy néz ki, mint egy túlfejlett görbebot. A termővesszőre akasztva, a vessző két oldalának feszítve lehet lesodorni a virágokat, oda-vissza mozgatva. A gyártó szerint 20-50 órai munkával elvégezhető 1 ha olyan őszibarack-ültetvény virágritkítása, amelynek a hagyományos kézi gyümölcsritkítási igénye 150-200 óra.
Őszibarack virágritkításra javasolják az Armothin nevű vegyszert, mellyel 1991 óta kísérleteztek, és 1994 óta rendszeresen használják.
A 3 %-os koncentráció fitotoxikusnak bizonyult a virágzáskori magas hőmérséklet miatt. A 2 %-os koncentráció 60 %-os virágnyíláskor igen hatásos volt, jelentősen lecsökkentette a kézi ritkításhoz szükséges időt.Hatóanyaga egy poliamid zsír.
A Ctifl 2009-ben hozta kereskedelmi forgalomba az Electro’flor elnevezésű nylonszálakkal csapkodó, elektromotoros kézi készüléket. Ajánlják kajszi, őszibarack, cseresznye, alma, körte és szilva virágritkítására is.