A kajszi virágzáskori előritkítása

A kajszi virágzáskori előritkítása

A jól eladható, nagyméretű gyümölcsök előállításának érdekében, és a fa túlterhelésének elkerülése miatt szinte minden évben csökkenteni kell a gyümölcsök számát nem csak az őszibarackon, hanem a kajszin is.


Kefés és visszametszéses módszer

A vegyszeres módszer kisebb megbízhatósága, és a vegyszerhasználat fokozódó tiltása miatt előtérbe kerültek a mechanikai módszerek.

Kajszivirágzás

A kézi ritkítás azonban nagyon munkaigényes, gyakran nincs is elegendő munkás, hogy kellő időben el legyen végezve a munka. Márpedig nagyon fontos, hogy a megfelelő fenológiai állapotban legyen elvégezve a ritkítás, máskülönben nagyon romlik a hatékonysága.Javítja a helyzetet a korai, virágzáskori előritkítás, mely kiszélesíti a hatékony ritkítás időszakát, esetleg csökkenti is az elvégzéshez szükséges munkaórák számát.

A virágritkítás legkönnyebben a kajszi és őszibarack fákon végezhető. Elvégezhető kefével, vagy a termővesszők megkurtításával is.

 

Christian Pinet (SERFEL) franciaországi mérései a következő eredményeket adták:

Kajszibarack öntermékeny, Tom Cot fajta 3 éves ültetvényében vizsgálta a kétféle virágzáskori előritkítási módszer hatását. A visszametszéssel felére csökkentették a termővesszőket virágzáskor.

Kefés és visszametszéses virágritkítás munkaidő szükséglete:

 

Módozat

virágritkítás

gyümölcsritkítás

Összesen

Arány

Munkaóra/ha

%

Kefés módszer

21

73

94

76

Visszametszés

13

76

89

79

Kontroll

--

97

97

100

Mindkét módszer jelentősen csökkentette a munkaigényt.

(Megjegyzem, hogy őszibaracknál a kefés ritkítás lényegesen hatékonyabb, tíz éves tapasztalataim szerint ott a kiegészítő gyümölcsritkítás munkaigénye a felére csökken az előritkítatlan fákhoz képest. Érdekes, hogy a harangvirágú fajtáknál gyorsabban végezhető a munka, mint a rózsavirágúaknál, mert azoknál nehezebben válnak le a virágok. A jó hatékonyság ellenére a szomszéd gazdák nem vették át a módszert, mert féltek a túlritkítástól, pedig egyszer sem következett be. G.G.)

A kefés és visszametszéses virágritkítás hatása a termésre:

 

Módozat

 

Termés

kg/fa

 

Gyümölcsszám

db/fa

 

Gyümölcs-

súly

g/db

 

Hús-keménység

 

Cukor-tartalom

Gyümölcs-szám

db/cm2

törzs *

Kefés

25

316

79

78

13,0

3,3

Visszametszés

20

253

79

77

13,1

2,8

Kontroll

16

250

64

73

13,6

3,2

*Bár az optimális terhelés ennél a fajtánál 5 db/cm2 törzskeresztmetszet, de a fák fiatal korára tekintettel még csak kisebb terhelést kaptak.

Feltűnő előnye van a kefés módszernek, mert a nagy fajlagos terhelés mellett is nagy gyümölcsöket termett, a minőség lényeges romlása nélkül. Munkaigénye pedig nem nagyobb, mint a visszametszéses módszeré.

Christophe Chamet (SIFEL), franciaországi kísérlete az alábbiak szerint végződött 2006-ban:

Kajszibarack Tom Cot fajtán, 417 fa/ha sűrűségű, katlan koronaformájú, 12 éves ültetvényben. A fajta öntermékeny, rászorul a ritkításra. A virágritkítást fehérbimbós állapotban végezték, kefével, a virágok 50 %-át leritkítva. A szokásos gyümölcsritkítást kézzel végezték az összehasonlításra kijelölt fákon, de kiegészítő ritkítást végeztek a virágritkított fákon is.

A rikításhoz szükséges munkaidő:

 

Csak gyümölcsritkítás

Virág és gyümölcsritkítás

Munkaóra/ha

virágritkítás

--

64

gyümölcsritkítás

221

121

Összesen

221

185

A virágritkítással 36 óra/ha munkaidőt megtakarítottak, és időben elvégezték a munkát.

A termés mennyisége és minősége:

 

Csak gyümölcsritkítás

Virág és gyümölcsritkítás

A változás

%

Termés t/ha

28,6

33,0

+ 15

Gyümölcs db/fa

1051

1029

 

Gyümölcs átlagsúly g/db

59,8

70,6

+ 18

Cukortart. Brix fok

13,3

12,9

- 3

Húskeménység d.f.

70

66

- 6

Megállapítható, hogy a virágritkítás nem csak munkaidő megtakarítást jelent, hanem a nagyobb gyümölcssúly révén nagyobb termésmennyiséget is, ugyanakkora gyümölcsszám mellett.

Egyéb virágritkítási módok

Újabban úgynevezett ritkítóbotot is használnak virágritkításra. Ez egy vékony műanyag pálca, melynek végét U alakban visszahajlították. Úgy néz ki, mint egy túlfejlett görbebot. A termővesszőre akasztva, a vessző két oldalának feszítve lehet lesodorni a virágokat, oda-vissza mozgatva. A gyártó szerint 20-50 órai munkával elvégezhető 1 ha olyan őszibarack-ültetvény virágritkítása, amelynek a hagyományos kézi gyümölcsritkítási igénye 150-200 óra.

Őszibarack virágritkításra javasolják az Armothin nevű vegyszert, mellyel 1991 óta kísérleteztek, és 1994 óta rendszeresen használják.

A 3 %-os koncentráció fitotoxikusnak bizonyult a virágzáskori magas hőmérséklet miatt. A 2 %-os koncentráció 60 %-os virágnyíláskor igen hatásos volt, jelentősen lecsökkentette a kézi ritkításhoz szükséges időt.Hatóanyaga egy poliamid zsír.

A Ctifl 2009-ben hozta kereskedelmi forgalomba az Electro’flor elnevezésű nylonszálakkal csapkodó, elektromotoros kézi készüléket. Ajánlják kajszi, őszibarack, cseresznye, alma, körte és szilva virágritkítására is.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR