A császárfa egy kis kínai csoda

A császárfa egy kis kínai csoda

A harmadik világ sok országában a honos erdők területének csökkenése, az épületfa- és tűzifaigény növekedése elmélyítette a szociális, környezeti és gazdasági nehézségeket.


Ezek megoldására egyebek között a vidéki lakosok részére erdőművelést javasolnak. A császárfa (Paulownia tomentosa)  kiválóan alkalmas erre a célra.

Kínában 11 fajtáját használják az erdőművelésben. A mezőgazdasági területeken 2 millió hektárt telepítettek belőle.Ez a mennyiség kiegyenlítheti az épületfa, tűzifa és a takarmánynövények hiányát, másrészt javíthatja a mezőgazdasági termelés hatékonyságát, és megelőzi a további talajpusztulást.

csaszarfa kinai csoda 03
A Kínai Erdészeti Akadémia (CAF) 1959-óta tanulmányozza a Paulowniát.

A császárfa hasznos tulajdonságai:

- Jól alkalmazkodik a környezethez. Megél a síkságokon és a hegyvidékeken és mindenféle talajon. A jó minőségű, tápdús, a száraz, sovány talajon, az erdőtalajon, a szubtrópusi agyagtalajon, a trópusi laterites talajon és a száraz sztyeppeken is. Általában jó mélyen gyökeresedik, 2 méternél mélyebbre is lehatol.

- Jól alkalmazkodik a mérsékelt a meleg és a trópusi éghajlathoz is. Fajtától függően elviseli a 20 °C fok alatti fagyokat is. Legjobb azonban a 13-25 °C fok közötti tartomány. Szélsőséges csapadékviszonyok között is megél. (500-3000 mm/év)

- Gyorsan nő, évente 2 m magassági és 4-5 cm átmérő gyarapodásra lehet számítani. Egyes források 6-8 méteres növekedést említenek, de az valószínűleg túlzás.

- Mivel mélyen gyökeresedik, nem zavarja a közelében élő termesztett növényeket.

- Javítja a mikroklímát, 20-50%-kal gyengíti a szél szárító hatását. Növeli a levegő páratartalmát, így javíthatja a köztes termesztésű őszi búza, vagy a köles hozamát, ha megfelelő sűrűségben van az adott kultúrában.

- Fája könnyű és nagyon értékes. Használható bútorkészítésre, furnérlemez gyártásra, hangszerkészítésre, szobrok készítésére, épületfának.

- Ágai tűzifának használhatók, egy 10 éves fa 100 kg száraz ágat ad.

- Levében 16,2 % protein, 9,4 % szénhidrát van az értékes ásványi anyagok mellett. Ezért szolgálhat zöldtrágyaként és takarmányként is. Egy 10 éves fa 80 kg levelet ad évente.

- Gyógyhatású a levele, a virága és a kérge is.

csaszarfa kinai csoda 05

Ha mezőgazdasági termesztés a cél, akkor 40-67 fát kell ültetni hektáronként. Köztes termesztés lehetséges búzával, kukoricával, gyapottal, kölessel. Nem ajánlják szezám és édesburgonya társítására, mert csökkenti azok termését. 50 fa ily módon 20-30 köbméter fát termel 10 éves korára.

csaszarfa kinai csoda 04

Ha fatermelés a fő cél, akkor 200 fát ültetnek egy hektárra. Négy év után, a kezdeti kétszeri letermelést egyre csökkentik, így 10 év alatt 37 tonna fát termelhet hektáronként. Mivel a tuskói nagyon erőteljesen sarjadnak, alkalmas a "cut and coming" művelésre, amikor a sarjakat zöldtrágyának vagy takarmánynak hasznosítják. Szaporítása magvetéssel és gyökérdugványozással lehetséges.

Forrás: www.idrc.ca

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR