Október harmadik hete: védd meg a fagytól a növényeket!

Október harmadik hete: védd meg a fagytól a növényeket!

Kedves Húgom! Most kell gondoskodnunk a fagyérzékeny kerti növények védelméről! A tearózsabokrokat földdel fel kell kupacolni azért, hogy a vesszőkön levő, hidegre érzékeny rügyeket megóvjuk a téli fagy káros hatásától.

Védd meg a hidegtől növényeid!

A futó-, a bokor- és a parkrózsabokrok nem szorulnak téli védelemre.

A kajszi-, az őszibarack- és a mandulafák zavartalan áttelelését segíti, ha a törzsüket és vastag ágaikat bepermetezzük mésztejjel vagy vékonyan bemeszeljük. Ezt a régebben alkalmazott módszert szinte elfeledtük, pedig a fehér törzsek jobban kiegyenlítik a nappali és az éjszakai hőmérséklet közötti különbséget, ezért ritkábban jelennek meg rajtuk a fagysebek és fagyrepedések.

havas_noveny_02

A fügebokrokat náddal, napraforgószárral, évelő növények levágott szárával kell sátorszerűen megvédeni, nem is annyira a fagytól, mint inkább az ólmos eső hatásától. A fiatal rozmaring és gránátalmabokrok hasonló védelemre szorulnak.

A pampafű hatalmas, látványos bugáit le kell vágni, de a leveleket csak össze kell kötözni, és fenyőágakkal, náddal, gyékénnyel kell védeni a zord, téli időjárástól.

A muskátlit is vidd védett helyre

Mihelyt az első fagyok közelednek, a muskátlitöveket is fagymentes helyre kell menekíteni. A kerti muskátlit szedjük ki az ablakládából, és sűrűn vermeljük be őket egy ládába, gondosan ügyelve arra, hogy a gyökérzetet a föld teljesen körülvegye! A ládát fagymentes, nem egészen sötét helyen kell tartani, és egy-két hetenként kell megöntözni. A futó muskátlit szobahőmérsékletű, világos helyiségben lehet átteleltetni, rendszeres öntözés mellett.

A többi, edényes növény teleltetéséről a következő levelemben részletesen beszámolok.

havas_noveny_05

Csíráztass: így pótold télen a vitaminokat!

Ahogy közeledik a tél, a szervezetünknek egyre nagyobb szüksége lesz vitaminpótlásra. Ennek egyik jól bevált és egyszerű módja a kerti zsázsa fogyasztása. A termesztése nagyon egyszerű! Töltsünk meg egy cserepet homok és virágföld keverékével vagy terítsünk lapos edénybe fűrészport, szűrőpapírt, illetve kőgyapotot; ezeket nedvesítsük meg, szórjuk rá a barna magokat, és fedjük le őket vékony homokréteggel!

Tartsuk a tenyészedényt húsz-huszonöt fokos hőmérsékletű, világos helyen, és gondoskodjunk róla, hogy a talaj sohase száradjon ki! Öt-hat nap múlva a magok kikelnek, és további három-négy nap múlva el lehet kezdeni a zsázsa „betakarítását", azaz a két lomblevéllel rendelkező növények ollóval levágását. Ne húzgáljuk ki a talajból a növényeket, mert a gyökérre tapadó föld elszennyezi a fogyasztásra való növényi részt!

Zsázsa

A zsázsát többnyire nyersen fogyasztjuk, vajas kenyéren vagy körözöttbe, túróba keverve, de ízesíthetünk vele levest, mártásokat vagy a dresszinget is. Íze kellemesen tormazamatú.

Hát ennyi fért mai levelembe, kedves Húgom! Eredményes őszi munkákat és töretlen egészséget kívánok Neked és Szeretteidnek!

Kelt Kertvárosban, október harmadik hetében

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR