Március közepe: ne terheld túl a szőlőtőkét

Március közepe: ne terheld túl a szőlőtőkét

Ahogy itt ülök az íróasztalnál és kinézek a zöldülő kertre, arra gondolok, hogy milyen nagy szükség van erre a hasznos munkára, amelyet egyesek könnyedén hétvégi hobbinak titulálnak.

Országunkban a családi termelés mindig fontos szerepet töltött be. A friss zöldség- és gyümölcsellátás legmegbízhatóbb forrása az a másfél millió kisparcella (családi ház melletti kert, hétvégi pihenő-, üdülőkert), amelynek egyikét Te és családod műveli meg.

A tafrina minden évben gondot okozhat

Mindjárt, levelem elején szeretnék válaszolni egy kérdésedre, amelyet gyakran feltesznek nekem, és ami minden esztendőben időszerű. Az őszibarackfák levélfodrosodásáról, a tafrináról van szó. Ez a betegség megtámadja a sok gonddal felnevelt őszibarackfákat és csúf torzulást okoz rajtuk: a levelek összesodródnak, felhólyagosodnak, megvastagodnak, elszíneződnek. Ez még nem is lenne olyan nagy baj, de a fertőzött levelek egy idő múlva elhalnak, lehullanak, és a fa teljesen csupasszá válik, nem képes a gyümölcs-kezdeményeit felnevelni.

szolotoket ne terheld tul 02

A rendkívül agresszív gombabetegség ellen a legbiztonságosabb védekezés a nyugalmi állapotban levő fák kora tavaszi permetezése 2%-os bordói lével, vagy más réztartalmú permetezőszerrel (Rézoxiklorid, Cuprosan, Orthocid). Ha valaki ezt a megelőző gyógymódot elmulasztotta, akkor a kilombosodott fákat már semmi esetre se permetezze réztartalmú vegyszerrel, mert leperzseli a leveleket. Ilyen fejlődési fázisban eddig egyetlen lehetőségként a fertőzött levelek leszedése és haladéktalan elégetése kínálkozott. Most azonban forgalomba került egy növényvédő szer, a Delan, amely a vegetációs idényben is védelmet nyújt az őszibarack levélfodrosodása ellen.

Peronoszpórák és folt betegségek ellen hatnak a réz tartalmú szerek és a mankoceb hatóanyagú szerek. Foltbetegségek körébe tartozik a varasodás, az alternáriás,a szeptóriás betegségek. A mankoceb hatóanyagú Dithane M-45 a rozsdabetegsége k ellen is hat.
A 2008 óta az I. kategóriába átsorolt (és így csak növényvédelmi szakmérnök által beszerezhető és használható) Orthocid a virágfertőző moniliás betegség ellen is alkalmazható volt. Jelenleg ez ellen a gomba ellen felszívódó hatású gombaölő szerek vannak forgalomban, melyek biztonságosabb védelmet nyújtanak: Chorus, Topas, Bumber, Systhane, Topsin. A felsorolt szerek valamennyien a szabadforgalmú kategóriába tartoznak, tehát házikerti kertészkedők is megvásárolhatjá k és alkalmazhatják.
Forrás: Növénydoktor

Hamarosan elvetheted a babot

Rövidesen el lehet kezdeni a bab vetését, de máris be kell szerezni a vetőmagot. Mindenekelőtt arra szeretném felhívni a figyelmedet, hogy ne vessél saját termésű babot – jóllehet erre sokszor az a körülmény ösztönöz bennünket, hogy azt a fajtát, amely az elmúlt évben jól bevált, éppen nem lehet kapni. Mégis: a saját termésű bab fertőzött lehet zsizsikkel és gombakártevőkkel is, ezért csak szakboltban vásárolt, kártevőktől és betegségektől mentes vetőmagot érdemes elvetni.

A fél évezreddel ezelőtt Amerikából hozzánk került bab egyike a legformagazdagabb kultúrnövényeinknek. Magam is megcsodálhattam egyszer egy babgyűjteményt, amelyben több száz, különböző babfajta szerepelt.

szolotoket ne terheld tul 03

Most csupán arra szeretném felhívni a figyelmedet, hogy a bokorbabok körül nem csak sárga-, hanem zöldhüvelyű fajtát is érdemes vetni. Hüvelyeik húsosak, jóízűek, kitűnően viselkednek a mélyhűtőben, és a termelésben azzal az előnnyel bírnak, hogy sokáig zsengék maradnak. Ha tehát a hétvégi kertészkedő nem tudja az optimális időpontban leszedni a hüvelyeket, akkor sem öregszenek el, nem lesznek szálkásak, kedvező állapotban várják meg a szedés idejét.

Szívesen ajánlom a figyelmedbe az egy méter hosszú hüvelyt fejlesztő kínai babot, amely a kerítések befuttatására is alkalmas; sárga hüvelyei jóízűek, főzeléknek vagy salátának készíthetők el.

Eljött az ideje a szőlő metszésének

Most már, ha nincs fagy, sor kerülhet a szőlő metszésére. Mindig fontos volt, de most különösen az, hogy szép, jóízű csemegeszőlő fürtöket, kiváló bort termeljünk. Ennek pedig az egyik legalapvetőbb feltétele az, hogy nem szabad a tőkét túlterhelni. Ha ugyanis túlságosan sok termőrügyet hagyunk, akkor nagyon sok hajtás fejlődik, a levelek beárnyékolják a fürtöket, aminek a következtében a bogyók nem képesek elegendő cukrot gyűjteni, íz-, illat- és zamatanyagokat termelni. Úgy is mondhatnám, hogy a termés mennyiségi növekedéséért a minőség csökkenésével kell megfizetnünk!

szolotoket ne terheld tul 04

Hogy a termőszőlőn mennyi rügyet kell meghagyni, azt csak a helyszínen lehet megmondani, minthogy minden fajtát másképpen lehet terhelni, mégpedig attól függően, hogy mennyi idős a tőke, milyen a kondíciója, vesszőállománya, milyen a talaj termőképessége stb. Átlagos körülmények között azonban a tenyészterület egy négyzetméterére számítva ne hagyjunk a tőkén 20-25 ép, egészséges rügynél többet.

Aki szőlőt metsz, annak nem szabad megfeledkeznie a jövőről! Ezért nagyon fontos, hogy a termő és a fiatal tőkéken egyaránt maradjanak ugarcsapok, amelyek a jövő évi termővesszőket viselik majd és megelőzik, hogy a tőke felkopaszodjék. Bővebben a szőlő metszéséről >> 

Ennyire futotta a mai levelemben, kedves Húgom. Várom érdekes kérdéseidet és eredményes munkát kívánok Nektek!

Kelt Füreden, márciusban, tavaszelőn.

Utóirat

A madarak most készülnek a tojásrakáshoz, igen nagy a vízigényük. Helyezzél ki a kertbe a számukra madáritatót. Ez olyan helyen legyen, ahol a macska nem férhet hozzá, mert a macskák által látogatott itatót a kényes ízlésű madarak nem keresik fel.

szolotoket ne terheld tul 05

Vizsgáljátok át a kert növényállományát, és a gyökér-, valamint tősarjakat tőből távolítsátok el! Leggyakrabban a szilva- és körtefák, a ribiszke- és köszmétebokrok, a rózsák fejlesztenek sarjakat.

A március végéig kiültetett, ún. frigó szamócapalánták még ezen a tavaszon gyümölcsöt érlelnek.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR