Június eleje: érnek a bogyós gyümölcsök

Június eleje: érnek a bogyós gyümölcsök

Már június van, a bogyósgyümölcsök érésének fő időszaka. Szenteljük tehát a figyelmünket most ennek a gyümölcstársaságnak!

A bogyósgyümölcsök a házikertek legjellegzetesebb terményei. Viszonylag kis helyet igényelnek és gyorsan termőre fordulnak; gyümölcseik változatosak, tetszetősek, kellemes ízűek és sokféleképpen feldolgozhatók, tartósíthatók. Azt nem mondhatom; hogy kevés gond volna velük, mert bizony elég sok munkát adnak a gazdájuknak, és sokféle kártevő, betegség is sanyargatja őket, de ezek némi szakértelem birtokában leküzdhetők.

Érik a szamóca

Legkorábban a gyümölcsök üdvöskéje, a szamóca érett be. Őt követi a köszméte, amely nem csak a szokásos mártás készítésére alkalmas, hanem mélyhűtésre is. Érett, édes-savanykás ízű, aromás gyümölcseiből szörp, lé, sőt bor is készülhet. Tetszetős külsejük miatt ajánlom a figyelmedbe az óriás és a színes gyümölcsű fajtákat.

Piroslik a ribiszke

Akárcsak a köszmétéből, a ribiszkéből is ajánlatos magastörzsű fácskát nevelni, már csak azért is, mert erről könnyebben és gyorsabban megy a termés betakarítása.

Ribizli

A ribiszkének a piros és a fekete bogyójú fajtái terjedtek el. (Van fehér bogyójú ribiszke is, de ezt kevesen kedvelik.)

Élettani szempontból a feketeribiszke az értékesebb, mert nagy a vitamintartalma, savai pedig serkentik a bélműködést és a belső elválasztású mirigyek tevékenységét. Különösen idősebb korban ajánlatos a fogyasztása. A pirosribiszke táplálkozási értéke szerényebb, de az ügyes háziasszonyok ebből a gyümölcsből is kiváló dzsemet, kocsonyát, szörpöt készítenek.

Mostanában csúnya, összesodródott, pirosasra színeződő levelek jelennek meg a ribiszkebokrokon. Ezt a jelenséget - a közhiedelemmel szemben - nem valamiféle betegség, hanem a levéltetvek megtelepedése és tömeges elterjedése okozza, ezért rovarölő szerek permetezésével kell ellenük védekezni. Ezek közül a Pirimor látszik a leghatékonyabbnak.

Utána jön a málna

Időrendben a málna érése következik. Ezt a gyümölcsöt nem kell dicsérni, hiszen mindenki jól ismeri, és ünnep a családban, amikor a málnaszüret megkezdődik.

Málna

Ne feledkezz meg a termő málnahajtások karóhoz vagy huzalhoz kötözéséről, mert az érőfélben levő gyümölcs súlya alatt legörbülnek a vesszők. A bokor tövéből előtörő sarjhajtásokat óvjad, mert ezekből fejlődnek a következő év termőhajtásai. Növényegészségügyi szempontból nagyon fontos, hogy málnaszüret után a letermett vesszőket haladéktalanul messétek ki, minthogy a betegségek és a kártevők ezeken telepednek meg. Ez a biológiai védekezés egyik legsikeresebb módja.

Terjeszkedik a szeder

A szeder gyors karriert futott be a bogyós gyümölcsűek között, manapság már igen sok kertben lehet vele találkozni. A 3-4 méteresre megnövő hajtásokat támaszték mellett kell nevelni. A szürkerothadás megelőzése céljából - különösen hűvös, párás időjárás esetén - a virágzó növényeket meg kell permetezni gombaölőszerrel.

Szeder

És ezzel még nincs vége a bogyósgyümölcsűek sorának.

Keresztezésből származó josta

A josta a feketeribiszke és a köszméte keresztezéséből származó növény, amelynek kezelése megegyezik a köszmétéével. Sötétkék bogyói kellemes zamatúak és mind friss fogyasztásra, mind mélyhűtésre, dzsem, lekvár és üdítőital készítésére alkalmasak. Célszerű törzses fácskát nevelni belőle, mert így kényelmes a gyümölcsszedés.

Már nem újdonság a kivi

A kivi már minden igényesebb zöldség-gyümölcsüzletben kapható, de nálunk is megtermelhető gyümölcs. Napos, meleg, északi szelektől védett termőhelyen érzi jól magát. A gyümölcse mindenütt beérik, ahol a hosszú tenyészidejű csemegeszőlők bogyói is édesre érnek. Nem viseli el a meszes talajokat, ilyen helyen nem is érdemes kísérletezni a telepítésével. A régebbi fajták kétlakiak, azaz külön növényen nyílnak a hím- és a nővirágok. A kivi nagy értéke, hogy kártevői és betegségei - legalábbis egyelőre - nálunk nincsenek; ezért minden vegyi beavatkozás nélkül termeszthető.

Kivi

A homoktövis igazán egészséges

A homoktövis terebélyes bokra sok kertben megtalálható. Erőteljes növény, amelynek sárgáspiros vagy piros bogyói nagy vitamintartalmukkal gazdagítják étrendünket. A bogyók húsából dzsem, lékvár, üdítőital, a magjából igen értékes olaj készíthető; ez utóbbit gyógyászati célra használják.

homoktovis

Ezzel zárom soraimat, kedves Húgom. Jó egészséget és sikeres kerti munkát kívánok kedves Mindannyiatoknak!

Kelt Füreden, június elején.

UTÓIRAT Az őszibarack hajtásválogatásával többféle gombás betegség és kártevő elszaporodását lehet megelőzni. Ezért ritkítsd meg a túlságosan sűrűn álló hajtásokat, a korona belseje felé törekvőket, az egymást keresztezőket. Így a koronát mindenütt éri a napsütés, az esőcseppek gyorsan felszáradnak, a gyümölcsök kifejlődnek és zamatosra érnek.

Az egynyári növények akkor virágoznak szépen, ha elegendő vizet kapnak és nem szűkölködnek tápanyagokban se. A nyár folyamán legalább egyszer szórjál közéjük négyzetméterenként 2-3 dkg nitrogéntartalmú műtrágyát. A kiszórt műtrágyát haladéktalanul, sekélyen kapáld be.

Itt az ideje a szőlő zöldoltásának. Egyszerű, könnyen elsajátítható művelet, és aligha van nagyobb sikerélménye az igényes kertészkedőnek, mint az, ha egy új, számára kívánatos fajtát meghonosít.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR