Itt a nyár és íme néhány növény, amelyet még érdemes vetni, ültetni

Itt a nyár és íme néhány növény, amelyet még érdemes vetni, ültetni

Jöhetnek a melegkedvelő növények és a másodvetések, de ilyenkor már sokszor a gombák és rovarok ellen is védekezni kell.

Kedves Húgom!

Pihenőnapjaimat Füreden töltvén lépten-nyomon találkozom Jókai emlékével. A magamfajta, reménytelenül "földhözragadt" embert az ilyen alkalmakkor is az foglalkoztatja, ami Jókaiban, a nagy mesemondóban a kertészkedéshez kapcsolódik. Tudom, hogy Te is kedveled az effajta gondolatokat, ezért írom meg Neked, kedves Húgom, hogy Jókainak – sok romantikus regénye mellett – van egy karcsú kis könyvecskéje, amely a Kertész gazdászati jegyzetek címet viseli (saját kiadásban jelent meg Budapesten, 1896-ban), és amelyben szőlészeti és gyümölcsészeti tapasztalatait vetette papírra. Ezeknek egy része még mindig időszerű, nem is beszélve azokról a megfigyeléseiről, amelyek éppen olyan örök érvényűek, akárcsak regényeinek figurái.

Ezek közül csupán egyet ajánlok figyelmedbe, hiszen a férjed is nem egyszer szóvá tette már, hogy "ezzel a fránya szőlővel folyvást foglalkozni kell, különben megeszi a fene"! Jókai ezt a következőképpen fogalmazza meg: "A szőlő nem engedelmes jobbágy, mint a krumpli, a ki tudja már a kötelességét; – a szőlő a szolgabíró, a ki munkára hajt s halasztást nem enged. A ki, szőlői ültet, nagy urat vesz magának."

És ha már a szőlőnél tartunk, ismételten felhívom a figyelmedet a hajtásválogatás fontosságára, amiről három hete részletesen írtam.

kedves hugom 22dik het 02

Még többféle növényt ajánlatos ilyenkor a kertbe kiültetni. Ezek közül a tökfélék fagyérzékenyek, ezért ezeket célszerű most palántázni. A cukkini az utóbbi három évtized sztárnövénye a veteményeskertekben. Nagy értéke, hogy szép, tölcséralakú sárga virágaiból egész nyáron fejlődnek az uborkához hasonló gyümölcsei. Ezeket akkor kell leválasztani a tőről, amikor 25-30 cm hosszúságúak. Akár méteresre és 4-5 kg súlyúra is megnőnek, de a legízletesebb ételeket a zsenge gyümölcsökből készítik az ügyes és ötletes szakácsok. A cukkini kirántva, töltve, pástétomnak, salátának, pörköltnek elkészítve egyaránt kiváló, egészséges és nem hizlaló étek.

kedves hugom 22dik het 03

Négy tő cukkini egy család ellátására bőséggel elegendő. Nagy értéke, hogy – legalábbis egyelőre – betegsége és kártevője nem mutatkozott, ezért vegyi növényvédelemre nem szorul és öntözni sem kell, mert kiterjedt gyökérzetével még a viszonylag száraz talajból is ellátja magát a szükséges vízzel.

Az érzékeny paprikanövényt most sokféle betegség és kártevő sanyargatja, vagyis figyelemre méltó teljesítménynek számít az, ha valaki a kertiében bőséges paprikaterméssel dicsekedhet.

Sokan panaszolják, hogy a fejlődő növény alsó levelei megbámulnák, lehullanak, és később a termések csúcsán besüppedt, barna foltok jelentek meg. Ezt elkerülendő már most permetezd meg a virágzó paprikatöveket réztartalú, gombaölő szerrel. Ugyanezt a permetezést végezd el a paradicsomágyáson is.

kedves hugom 22dik het 04

Bőséges virágzás és gyümölcskötődés után előfordul, hogy az alma-, a körte-, a kajszi- és az őszibarackfákon túlságosan is sok a terméskezdemény. Ezek olykor egymást akadályozzák a fejlődésben, és a kifejlesztésükhöz sok tápanyagot felhasznál a fa, ami miatt nagyon legyengül. Ennek következtében nem tudja kifejleszteni a jövő évi termőrügyeket, vagyis jövőre nem lesz termés. Az így bekövetkező termésingadozás megelőzésének legjobb módja az idejében elvégzett gyümölcsritkítás. Ennek a helyes mértéke az, hogy a szomszédos gyümölcsök olyan távolságra legyenek egymástól, hogy közöttük egy kifejlett gyümölcs elférjen. A kajszi- és az őszibarackfákról a felesleges gyümölcsöket kézzel lecsavarjuk, az alma- és a körtefák fölösleges gyümölcseit – kocsányuknál – ollóval levágjuk.

A gyümölcsritkítást nem kell egyszerre elvégezni; egy-egy alkalommal egy ágon ritkítsuk meg a gyümölcsöket, nehogy a fa tápanyag-egyensúlya megbillenjen.

kedves hugom 22dik het 05

Most kezdődik a rózsanyílás

Tudom, hogy a kertetekben is szép, teltvirágú tearózsák, folyamatosan nyíló ún. polianta rózsák és futórózsák is vannak. Valamennyi rózsabokor akkor virágzik gazdagon, ha a talajban elegendő tápanyagot és éltető vizet talál. Ezért azt ajánlom, hogy készíts műtrágyaoldatot (10 liter vízben 20-30 gramm Wuxal vagy Volldünger), és ebből minden rózsatő kapjon kéthetenként 2-3 litert.

Az elnyílt virágokat idejében vágd le a bokorról, mert a maradványok nem valami üdítőek, a fejlődő áltermések pedig sok tápanyagot vonnak el a nyári virágzásra készülő bokortól.

kedves hugom 22dik het 06

Ha a rózsabokron összepödörödött leveleket észlelsz, akkor bizonyos lehetsz abban, hogy levéltetvek szívogatnak a friss hajtásokon és a levelek fonákján. Ebben az esetben ne késlekedj a rovarölőszerrel történő permetezéssel.

Várom leveledet, érdekes kérdéseidet, kedves Húgom, és sikeres kerti munkát, jó egészséget kívánok Neked és szeretteidnek!

Kelt Füreden, május végén.

UTÓIRAT

A falétrák helyét fokozatosan átveszik az alumíniumból készültek. Ezek akkor biztonságosak a kertben, ha az egyenetlen talajon is szilárdan állnak, és a fokok biztos elhelyezkedést tesznek lehetővé a létrán dolgozók számára. Ne feledd: cseresznye- és meggyszüret idején a rozoga létrák sok baleset előidézői!

kedves hugom 22dik het 07

A tulipán levelei már elsárgultak. Mielőtt teljesen eltűnnek, emeld ki a talajból azokat a hagymákat, amelyek már három éve vannak egy helyben, tisztogasd meg és szeptemberig hűvös kamrában, papírzacskóban, felcímkézve tárold őket.

A torma akkor fog szép, egyenes, vastag gyökereket fejleszteni, ha bakhátra ülteted és egyszer-kétszer kibontva, az oldalgyökereket eltávolítod.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR