Hatalmas húsos som hibridet nemesít kollégánk, Genti

Hatalmas húsos som hibridet nemesít kollégánk, Genti

Munka- és szerzőtársam számos alma-, barack- és más hazai gyümölcsfajta nemesítője, most hatalmas termésű, korán termő, édes gyümölcsű húsos somot alkotott. Nézzék az új hibridet!

Gentischer Gábor 10 éve szerzője a kertészkedésről szóló írásoknak, külön rovatot is vezet. Sok gyümölcsfajta fűződik a nevéhez, és az utóbbi időben különösen a ritkább gyümölcsök mozgatják meg a fantáziáját. Most a húsos som van soron, amely valóban húsosra sikerült, már-már apróbb szilva méretű!

A Jolico és a Császlói som hibridjeként 2007-ben létrejött magoncok tulajdonságai ugyan kis mértékben eltérnek egymástól, de mindegyikük igen jónak minősíthető a gyümölcs nagysága, érési ideje és minősége szerint.

Genti som

A jó fajtának számító Jolico termésének átlagos súlya 4,8 g, cukortartalma 19,0 Brix %, érési ideje szeptember közepe-vége.ű

Genti som

Az új hibrid (Genti som) termésének átlagsúlya 4,0 és 7,3 g között változik, átlagosan 5,2 g, cukortartalma 17-20 Brix %, érési idejük 2014-ben július vége-augusztus eleje.

A somot inkább savanyú gyümölcsnek gondoljuk, pedig a szilva is csak 13-18 Brix % cukortartalmú.

Genti a 30 tő magoncot még további megfigyelések alapján rangsorba fogja állítani, és a legjobbat már vegetatív módszerrel fogja szaporítani. Ehhez még legalább 3 évi munkára van szükség.

GRATULÁLUNK!

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR