Munka- és szerzőtársam számos alma-, barack- és más hazai gyümölcsfajta nemesítője, most hatalmas termésű, korán termő, édes gyümölcsű húsos somot alkotott. Nézzék az új hibridet!
Gentischer Gábor 10 éve szerzője a kertészkedésről szóló írásoknak, külön rovatot is vezet. Sok gyümölcsfajta fűződik a nevéhez, és az utóbbi időben különösen a ritkább gyümölcsök mozgatják meg a fantáziáját. Most a húsos som van soron, amely valóban húsosra sikerült, már-már apróbb szilva méretű!
A Jolico és a Császlói som hibridjeként 2007-ben létrejött magoncok tulajdonságai ugyan kis mértékben eltérnek egymástól, de mindegyikük igen jónak minősíthető a gyümölcs nagysága, érési ideje és minősége szerint.
A jó fajtának számító Jolico termésének átlagos súlya 4,8 g, cukortartalma 19,0 Brix %, érési ideje szeptember közepe-vége.ű
Az új hibrid (Genti som) termésének átlagsúlya 4,0 és 7,3 g között változik, átlagosan 5,2 g, cukortartalma 17-20 Brix %, érési idejük 2014-ben július vége-augusztus eleje.
A somot inkább savanyú gyümölcsnek gondoljuk, pedig a szilva is csak 13-18 Brix % cukortartalmú.
Genti a 30 tő magoncot még további megfigyelések alapján rangsorba fogja állítani, és a legjobbat már vegetatív módszerrel fogja szaporítani. Ehhez még legalább 3 évi munkára van szükség.
GRATULÁLUNK!