Április közepe: mit lehet most vetni?

Április közepe: mit lehet most vetni?

Most, amikor jegyzetfüzetemmel az ölemben az öreg présházunk előtt ülök, azon morfondírozok, hogy évszakonként mennyire különböző az ember "virágigénye".


Mi virágzik most?

Nyáron szó nélkül megyünk el a leggyönyörűbb rózsa mellett, alig vesszük észre az elegáns liliomot vagy a finomságában is előkelő hortenziát. Tél végén viszont, amikor ki voltunk éhezve a friss virágokra, a tarka, vidám színekre, már az első kinyílt krókusznak, a kedves, zöldessárga téltemetőnek, a szerény hóvirágnak is örültünk. Azután később valódi gyönyörűség volt a mandulafák rózsaszínű virágpompája (a Balaton-felvidék ilyenkor elragadó!); a sárga aranyfa (Forsythia) bokrai mintha mézzel lennének leöntve, a meggyfák pedig úgy pompáznak fehér virágruhájukban, akár valahány kényes menyasszony.

Forsythia

Szép ez a tavasz, a természet minden évben, menetrendszerűen megismétlődő csodája. Mert minden baj és gond, minden acsarkodás és gonoszkodás ellenére a tavaszi színjáték szereplői - a fák és a bokrok, a tulipánok, a madarak és a tarka lepkék, a fürge gyíkok és. a lomha földigiliszták - mind az élet elsődlegességét hirdetik, örök optimizmust sugallnak a tél viszontagságaitól meggyötört, fáradt és rosszkedvű embernek. Remélem Te is hasonlóan érzed a tavasz üzenetét, kedves Húgom!

Van munka a szőlőben

Most a szőlőskert tavaszi munkáiról szeretnék Neked néhány fontosnak ítélt tudnivalót elmondani. Rügyfakadás után és lombosodás előtt még egyszer gondosan át kell tekinteni a szőlőtőkéket, és a száraz csonkokat, esetleg a ki nem hajtott vesszőket le kell metszeni. Ha netalán túlságosan sok termőrügyet hagytatok volna a tőkéken, akkor utómetszéssel még ezek számát csökkenteni lehet.

Mihelyt a hajtások 6-10 cm hosszúra nőttek, el lehet kezdeni a hajtásválogatást: Ennek során az alkalmatlan helyen lévő, túl sűrűn álló hajtásokat kézzel kitördeljük. Ezzel eleve megakadályozzuk, hogy a tőke nyáron és ősszel nagyon sűrűvé váljon és a beárnyékolt fürtök ne tudjanak beérni.

Ha még nem történt meg, ezt követően elvégezhetitek az első permetezést. Ennek a szerkombinációját úgy állítsátok össze, hogy egyszerre nyújtson védelmet a peronoszpóra, a lisztharmat, a szürkerothadás, a szőlőatka és a szőlőmoly ellen.

A kártevők közül különösen a szőlőatkák elleni védekezésre hívom fel a figyelmedet, mert ezek évről évre veszedelmesebbek lesznek. Az első tünet úgy jelentkezik, hogy a hajtás vontatottan bontakozik ki, a fertőzött tőke nehezen lombosodik és a levelek gyűröttnek látszanak. A kártevők válogatnak a tőkék között; nem mindegyiket támadják meg tavasszal, de később valamennyit ellepik. Védelmet nyújt az atkák ellen a Neoron, a Mitac és a Cascade nevű készítmény

A szőlőskert elgyomosodása ilyenkor kezdődik el. De aki most alaposan kapál, az könnyedén úrrá lehet a gyomnövények fölött. Persze, ha valaki addig vár a kapálással, amíg a gyomok derékig érnek és már elszórták magjaikat is, annak nehéz és fárasztó feladata lesz a szőlősorok megtisztítása.

A szőlő vízigényes növény, különösen most, á hajtásnövekedés időszakában, amikor a képződő szövetek felépítéséhez sok vízre van szükség. Ajánlatos tehát behúzni az öntözőcsövet a szőlősorok közé és alaposan megöntözni a tőkéket. Most van itt a veteményezés ideje.

Már most érdemes kiültetni néhány korai paradicsompalántát; ha még talajmenti fagyok jönnének, akkor ezeket be lehet takarni földdel; cseréppel, papírsüveggel, és, a legrosszabb esetben pótolni lehet a kifagyott palántákat. Ültesd a paradicsompalántákat mélyebben, mint ahogy a melegágyban álltak, mert a száruk is gyökeret ereszt, és így többet teremnek.

Vesd el a zöldségmagokat

Itt van a babvetés szezonja is. Korábban már ajánlottam, hogy vessél zöldhüvelyű fajtát is. Ezek a külföldi fogyasztók körében nagyon keresettek, mert nem szálkásodnak, és ha a hüvelyek egy kissé túlfejlettek, akkor is nagyon jó zamatúak. Hétvégi kertekben ez különösen előnyös tulajdonság.

Most vetjük a tökfélék sokaságának a magját is, trágyával dúsított fészekbe. A főzőtök, a cukkini és a patisszon számodra már nem ismeretlen, sőt recepteket is alkottál ezek elkészítésére. Kerítések, oszlopok befuttatására alkalmas a kevésbé ismert kolbásztök, amelynek combvastagságú gyümölcsei akár két méter hosszúra is megnőnek. Ismerőseim körében nagy sikere volt a laskatöknek, amely egész télen át tárolható; ha a húsát forró vízbe dobják, akkor csíkokra esik szét; ezért nevezik Istengyalulta töknek is. Téli csemegét terem a sonkatök, amelynek 1,5-2,0 kgos gyümölcsei sütésre alkalmasak, kiváló ízűek, kevés energia felhasználásával gyorsan megsüthetők. Figyelmedbe ajánlom a szivacstököt is. Ennek az az érdekessége, hogy amikor az érett termés külső héját lehúzzuk, akkor alatta egy szivacsszerű képződmény kerül a napfényre; ezzel kiválóan lehet mosakodni, regenerálja a bőrt, frissé, üdévé teszi az embert.

Lehet már vetni a mángold magját, hogy a leveleiből főzött ételekkel felidézzük a nagymama konyháját. Egy négyzetméter mángoldvetés kielégíti egy négytagú család igényét. Ehhez két gramm, azaz egy tasak vetőmagra van szükség. A magvakat 30 cm sortávolságra, 2 cm mélyen kell elvetni; és június közepétől rnár lehet az első leveleket szedni.

Ha már a babról esett szó, nem hagyhatom el a zsizsik elleni védekezést. Alapja a fertőzéstől mentes vetőmag, ezért csak szakboltban vásárolt, csávázott magot érdemes vetni. Ha á szomszédból mégis fertőződne a babvetés, akkor a betakarított száraz babot helyezzük 48 órára a hűtőszekrény mélyhűtő rekeszébe vagy fagyasztóládába. Ha a kezelés után kivesszük, akkor a továbbiakban kamrában tárolhatjuk a babot; a zsizsik a hidegtől elpusztult.

Az egynyári virágokra már nem maradt hely; róluk legközelebb írok. Addig is sikeres kertészkedést kívánok Neked, szeretteidnek és szűkebb-tágabb környezeted termelőinek is.

Kelt Füreden, április havában

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR