Július negyedik hete: mire készüljünk, ha otthagyjuk egy hétre a kertünket?

Július negyedik hete: mire készüljünk, ha otthagyjuk egy hétre a kertünket?

Írok még a kerti zöldségekről, a szőlő fürtjeinek ápolásáról és néhány praktikus növényvédelmi tudnivalóról is.

Kedves Húgom!

Sietek megírni és postára adni ezt a levelet, hogy megkapd mielőtt szabadságra utaztok. Örülök, hogy így határoztatok, mert a gyerekeknek nagy szükségük van arra, hogy megismerjék hazájuk szépségeit, meg különben is az a véleményem, hogy a kertészkedő ne legyen a kert rabja, látogassa meg a hűs erdőket, a hegyeket, az arra érdemes műemlékeket. Annál jobban fog örülni hazatérve a megszokott környezetének.

Tudom, most az a gondod, hogy ki fogja rendszeresen megöntözni a szeretett cserepes növényeidet. Na látod, ezért volna jó, ha elterjedne a vízkultúra, mert az ilyen növények akár két hétig is elvannak anélkül, hogy a tápoldatot pótolnák. Már szóltam Neked erről a korszerű és praktikus módszerről, amely külföldön széles körben ismert, de sajnos nálunk még mindig nem vállalkozott senki sem a hozzávaló kettős edény, az agyagkavics és a tápoldat előállítására, elterjesztésére. Most tehát nem marad más lehetőség, csak az, hogy megkéred a szomszédasszonyodat, vegye gondozásba a virágaidat.
De nézzük, mit kell a kertben elvégeznetek, mielőtt megkezditek a vakációt.

kedves hugom 30dik het 02

Augusztus elejéig érdemes vetni rövid tenyészidejű zöldségféléket, amelyek az őszi fagyokig még kifejlődnek, és értékes termésükkel színesítik a család étrendjét. Ezek közé tartozik a karotta, amely nem más, mint rövid gyökerű, egyenletesen szép színű és nagyon kellemes ízű sárgarépa. Kiváló, A-vitaminban gazdag köret készíthető belőle. Nagy kár, hogy a hagyományos, magyar étrendben oly ritkán szerepel. A magját most lehet elvetni jól előkészített, de nem frissen trágyázott földbe, 25 cm sortávolságra, 2 cm mélyen. Ha a vetés sűrűn kelne, akkor a fiatal növénykéket minél előbb egyelni kell 3-4 cm távolságra.

kedves hugom 30dik het 03

A vetéstől számított 12 hét múlva lehet betakarítani a kínai kelt. Ennek a magját állandó helyére lehet vetni, de szükség esetén palántázható is (karógyökere lévén kissé nehezebben ered meg). Sor- és tő távolsága 45-50 cm, vetésmélysége 3 cm. Vetés után bőségesen kell öntözni, hogy a magok mielőbb kikeljenek és a növénykék gyors fejlődésnek induljanak. Ajánlatos hetenként egyszer műtrágyás oldattal megöntözni. A káposztalepke hernyója gyakran károsítja, és ez a falánk féreg nagy pusztítást tesz benne. Ezért ha észleljük a kis hernyókat, azonnal meg kell a növényeket permetezni. A kínai kel tömött fejeiből kiváló saláta, köret vagy főzelék készíthető (de mindenképp várjuk ki türelmesen a növényvédelem utáni élelmezés-egészségügyi várakozási időt).

kedves hugom 30dik het 04

Augusztus végéig lehet vetni a zöldborsó magját, mert a rövidülő nappalokon és a hűvösebb éjszakákon biztonságosan kötnek magot a virágai. A friss, őszi zöldborsó a kertészkedő specialitása, a belőle készített leves vagy főzelék a ház asszonyának büszkesége lehet.

kedves hugom 30dik het 05

Gondolom, hogy örömmel nézegetitek a szemmel láthatóan, naponta növekvő szőlőbogyókat. Ha nincs különösebb ok rá, akkor augusztusban már ne permetezzétek, különösen ne a csemegeszőlőt, amelynek a fürtjei rövidesen érni kezdenek. Ha kései gombás fertőzés (peronoszpóra, lisztharmat) miatt mégis védekezésre lenne szükség, akkor se használj szisztemikus felszívódó szereket, hanem bordói lét, illetve kénkészítményeket.

kedves hugom 30dik het 06

Készüljetek fel a darazsak támadására, mert lehet, hogy tömegesen lepik el az édes, leves szőlőfürtöket. Minthogy vegyszerrel nem lehet ellenük védekezni, legcélszerűbb, ha csapdát állítasz nekik: befőttesüveget tölts meg félig cukros, ecetes vízzel, vagy hígított sörrel, az üveg száját kösd le zsírpapírral és azt bökd át az ujjaddal! így a darazsak bebújnak az üvegbe, de kimászni nem tudnak belőle. Kaphatók műanyagból készült, egyszerű darázscsapdák is; ezek százszámra fogják össze a darazsakat, de sajnos a hasznos rovarokat is. Az is segíthet, ha vízzel telt lapos edényt (tálat, tepsit) helyezel el a veszélyeztetett szőlőtőkék közelében, mert a darazsak a szomjukat igyekeznek csillapítani, és ha vizet találnak, kevesebb bogyót kezdenek meg.

kedves hugom 30dik het 07

Régen nem beszélgettünk, kedves Húgom, a komposztálásról. Pedig érdemes ezt a kérdést mindig felszínen tartani, mert aki tavasztól őszig összegyűjti és komposztálja a kertjében keletkezett szerves hulladékot, annak kevés gondja lesz az őszi trágyázással. A komposzt – némi kiegészítéssel – elegendő a talaj termőképességének fenntartásához, sőt növeléséhez is.

kedves hugom 30dik het 09

Hibát követ el az, aki költséges beton komposzttárolót épít, mert a szervesanyagok korhadása, bomlása ott megy végbe a legtökéletesebben, ahol a kazal alja érintkezik a talajjal, és a giliszták is megtelepedhetnek a számukra alkalmas közegben.

kedves hugom 30dik het 08

Fontos az, hogy el nem bomló anyagok (szénsalak, műanyag, konzervdoboz, cserép, kő, építési törmelék) ne kerüljön a komposztba. Az viszont nagyon előnyös és meggyorsítja a korhadási folyamatot, ha kazlazás előtt a komposzt anyagát felaprítjuk. Erre a célra szolgálnak a komposztaprító gépek, amelyek ma már nálunk is kaphatók. A hatásuk abban mutatkozik meg, hogy a szerves anyagok lebomlását előidéző mikroszervezetek nagyobb felületen támadhatják meg a hulladékot, ennek következtében a folyamat kisebb tápanyagveszteséggel és gyorsabban zajlik le.

Ennyi fért a mai levelembe, kedves Húgom! Kellemes nyaralást és jó pihenést kívánok Neked és családod valamennyi tagjának!

Kelt Füreden, július végén.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR