Milyen hívogató az otthoni télikert!

Milyen hívogató az otthoni télikert!

Aki sok időt tölt otthonában, szívesen álmodozik télen is élettel teli, zöld oázisról. Én is így teszek.

Minden természetszerető ember vissza-visszatérő vágya, hogy ne csak tavasztól őszig, de télen is gyönyörködhessék a kert lakóinak szépségében. Ezért tapasztaljuk azt, hogy embertársaink – utazásaik alkalmával – rendszeresen felkeresik a bécsi Schönbrunn, a Párizshoz közeli Versailles és a londoni Kew Garden gazdag télikertjeit. Hála az építőipar gyors fejlődésének, bár sokkal szerényebb méretekben, mi magunk is meg tudjuk valósítani ezt az álmunkat a lakóhelyünkön.

otthoni telikert hivogato 02
Schönbrunn

otthoni telikert hivogato 03
Kew Gardens

A télikert nem új találmány! Az előkelő rómaiak feltétlenül szükségesnek tartották a télikertet, nem csupán a saját örömükre, de azért is, mert szívesen büszkélkedtek növényritkaságaikkal és ezt a környezetet tartották a legalkalmasabbnak a fontos tárgyalásaikra.

otthoni telikert hivogato 04

Hol alakíthatunk ki télikertet?

A pénzügyi feltételek birtoklása tudatában a legegyszerűbb helyzet az, amikor a télikertet építtető meg tudja beszélni a tervezővel, hogy milyen jellegű és milyen méretű télikertet szeretne életre kelteni, mert akkor valamennyi környezeti feltételt (vízellátás, vízlevezetés, fűtés, hűtés, megvilágítás, szállítás, berendezés) célszerűen meg lehet tervezni és véghez is lehet vinni.

Ebben az esetben alapkövetelmény, hogy a télikert déli, tehát jól megvilágított fekvésű legyen. Legyen lehetőleg a lakóházzal egybeépítve, jól megközelíthető módon megépítve.

otthoni telikert hivogato 05

Nehezebb feladat egy meglevő épületben kialakítani a télikertet. Erre leginkább a nyitott terasz alkalmas, amelyet be kell üvegezni és el kell látni fűtéssel, világítással. Én a 90-es években így tettem budapesti lakásom első emeleti erkélyével is. Az is megoldás lehet, hogy a ház egyik világos helyiségéből alakítják ki a legalább 12 m2 alapterületű télikertet. Ennél kisebb télikertet nem gazdaságos üzemeltetni.

otthoni telikert hivogato 06

Berendezés

A télikertnek az őszi fagyokat már berendezve kell várnia, mert a nyarat a szabadban töltő, melegigényes, cserepes növényeket idejében kell fagymentes helyre szállítani. A padló ne legyen vízszívó és a helyiség közepén legyen egy szennyvizet lebocsátó nyílás (mint a fürdőszobákban). Ha a lakóházban van szabályozható központi fűtés, akkor arra kapcsolják rá a télikertet is. A trópusi melegkedvelő növények számára nappal 22-24 C-fokos hőmérsékletet kell tartani és éjjel se legyen hűvösebb 18 C-foknál. A világítás legyen egyenletes, de nem túlságosan éles, mert a növények a hagyományos izzólámpák fényét nem tudják teljes mértékben hasznosítani. Ha pótmegvilágításra van szükség, akkor azt erre a célra vásárolt lámpákkal kell megoldani. Gondoskodni kell megfelelő szellőztető nyílásokról is.

Gazdagítja a télikertet némi szabad vízfelület is; erre a célra jól megfelel a műanyag gyermek-fürdőkád, amelybe két-három vízinövényt is be lehet ültetni és tartani lehet benne néhány díszhalat, csigát, kagylót, teknőst. A kádat körül lehet venni  ablakládákba ültetett, kevésbé igényes dísznövényekkel.

Élénkíti a télikertet a madarak jelenléte; egy-két kistestű papagáj, kanári madarak jól elférnek a színes növényvilágban.

A bútorzat lehet egyszerű: néhány műanyag szék vagy fotel, egy kis asztal elegendő ahhoz, hogy a pihenő ember jól érezze magát ebben a környezetben.

A növények elhelyezésére keskeny asztalok és fali polcok szolgálnak. Ezeket változatos távolságban kell elhelyezni, hogy a különböző nagyságú növények jól elférjenek. A padlón álló nagyobb fácskák közét szórjuk fel fenyőkéreggel; ez a réteg mérsékli a hőingadozásokat és a levegő páratartalmát.

otthoni telikert hivogato 08

A télikert növényei

A télikertbe melegigényes szubtrópusi, vagy mediterrán származású növényeket helyezzünk el. Igen jól telelnek itt a különböző pálmák, a cikász és a banán, amelyek azonban nem képesek gyümölcsöt érlelni. Igen dekoratívak a szintén fagymentes, téli időszakot igénylő babérfák és a leanderek; a babérfák levelének egy részét a háziasszonyok és háziurak felhasználhatják. Szépek és hasznosak lehetnek a citromféle növények, mint a citrom, a narancs, a mandarin, a lime és a kumkvat.

A kifejezetten dísznövények jelentős része a leveleivel díszít; ezek közül azok a dekoratívabbak, amelyeknek a levele színes, csíkozott vagy tarka. Azzal számolni kell, hogy a virágzó növények télen is nyitnak virágokat, de kevesebbet, mint a hosszú nappalú, nyári időszakban. Ilyenek a kínai mályvarózsa és a jázmin, de a sztár kétségen kívül az orchideák gazdag választéka.

Ne hagyjuk figyelmen kívül a régebben a lakószobákban előszeretettel tartott, de mostanában már kevésbé keresett fikuszokat, a filodendront, a sansevieriákat és a foltos, nagy levelű, de mérges Dieffenbachiát. Igen divatos lett viszont télikertben is a népiesen zizi-pálmának vagy legénypálmának nevezett, valójában Zamioculcas zamiifolia nevű örökzöld, amely a könnyen szaporítható és szinte minden megpróbáltatást elviselő növények közé tartozik.

A kaktuszok a téli időszakban mérsékelt meleget és igen kevés öntözést igényelnek; ezeket ne vigyük a télikertbe, hanem tartsuk a fűtött lakószobákban.

 otthoni telikert hivogato 09

A télikert gondozása

A télikert növényei számára a legfontosabb az egyenletesen meleg környezet, bár a szellőztetésről ennek ellenére gondoskodni kell. De óvatosan, mert a hirtelen beáramló hideg levegő a növényeket elpusztíthatja. A fentebb leírt flóra legtöbb tagja vízigényesnek mondható, de a túlöntözés se válik a hasznukra. A növények állapotát állandóan figyelemmel kell kísérni, és ennek figyelembevételével fokozni, vagy csökkenteni az öntözésüket.

Az egyes növények különböző mennyiségben és kémiai összetételben igénylik a tápanyagok pótlását, tehát ne valamennyi növényt műtrágyázzuk, hanem az egyedi igényeiknek megfelelően tápláljuk őket. Ez vonatkozik a növényvédelemre is; a leggyakrabban előforduló levéltetű és pajzstetű fertőzés ellen is csak egyedileg és a kártevők szaporodását észlelve használjuk a rovarölő vegyszereket, figyelembevéve azt, hogy a zárt légtérben ezek a növények gondozását végző emberre is fokozott hatással lehetnek.

A télikert növényeinek szaporítására a tavaszi idényben kerüljön sor. Nyáron lehetőségünk lesz sok növényt a szabadba költöztetni és a télikert berendezését rendberakni.

(Kertváros, 2020. májusa, kézirat-terv)

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR