December közepe: tennivalók advent idején

December közepe: tennivalók advent idején

Írok a homoktövis jóságáról, a cseresznye igazításáról, a téli rozmaringról és az újborról.

Kedves Húgom!

Jóllehet azt írtam Neked a múltkori levelemben, hogy télen is van mit tennie a kertészkedő embernek, a hideg, a köd és a hó mégiscsak beszorít bennünket a fűtött szobába. Ez történt most velem is. Mint mindennek, ennek is van előnye, nevezetesen az, hogy alkalmat adott megkésett, elmaradt levelezésem áttekintésére és mulasztásaim pótlására.

Egyik novemberi leveledben a homoktövis gyümölcsének beltartalma iránt érdeklődtél

otvenedik het 02

Ezt a cserjét évszázadok óta szívesen ültetik kertekbe és parkokba, mert ezüstös leveleivel szépen díszíti a környezetet. Narancssárga, pirosas bogyója igen gazdag vitaminokban és ásványi sókban. A gyümölcs húsából különleges zamatú dzsem, ivólé és likőr készíthető. Kissé fagyott gyümölcse nyersen is fogyasztható, sőt mélyhűtéssel tárolható is. A magjából olajat préselnek, amelynek fájdalomcsillapító hatása van, de használják nehezen gyógyuló fekélyek kezelésére, nőgyógyászati gyulladásgátlóként.

otvenedik het 03

A homoktövis kétlaki növény, ezért legalább két csemetét kell elültetni ahhoz, hogy gyümölcsöt is érleljen. Nem tévesztendő össze a tűztövissel (ez is piros, sárga bogyókat termő kerti díszcserje), amelynek a bogyói nem ehetők.

Korábbi kérdéseid közül most van alkalmam arra is válaszolni, hogy

lehet-e a cseresznyefát ifjítani és szabad-e az ágait ritkítani.

Úgy látszik, nektek is fejtörést okoz a hatalmasra növő cseresznyefa a viszonylag kisméretű kertben. A visszavágásra tavasszal, rügyfakadás előtt kerüljön sor oly módon, hogy a metszési felület alatt két-három oldalelágazás maradjon. A ferde metszlapot nagyon gondosan kell kezelni sebkenőccsel, nehogy korhadásnak induljon. A cseresznyefa ágait nem kell ritkítani, hiszen ez a fa nem nevel sűrű koronát, és a sok sebzés a fa mézgásodásához vezet.

otvenedik het 04

Említetted, hogy most a rozmaringot kint hagytátok, de aggódsz a fagyérzékenysége miatt

Ez az illatos és dekoratív növény mediterrán vidékről származik és valóban fagyérzékeny, ezért védett, meleg, napos helyre kell ültetni. Az idősebb növények jól elviselik az átlagos hidegeket, a fiatalok rendszerint kissé visszafagynak; a leszáradó hajtásokat vissza kell vágni. A nyáron cserépben tartott rozmaring bokrokat télire fagymentes helyre kell menekíteni; világos helyen, rendszeres, de mértékletes öntözéssel jól áttelelnek.

otvenedik het 05

Adós maradtam azzal is, hogy melyek a hibiszkusz virágoztatásának főbb szabályai

Nos, a következők: most állítsd hűvös, fagymentes helyre, ahol a leveleit valószínűleg lehullajtja. Ilyenkor alig kell öntözni. Márciusban metsszétek vissza a vesszőit kb. fél hosszúságúra, és állítsd a növényt meleg, világos helyre; fokozódó mértékben öntözd és lásd el tápanyaggal. Nyáron gazdagon hozza a virágait és nem dobja el a bimbókat.

otvenedik het 06

A férjednek üzenem, hogy most már ne késlekedjen az újbor fejtésével

December közepéig már az utóerjedés is lezajlott a borban, tehát nem szabad halogatni a bor elválasztását a seprőtől, amely igen sok, bomlékony fehérjét és más szennyező anyagot tartalmazván a későbbiekben a bor meghibásodását, romlását idézné elő.

Először a fogadó hordót kell alaposan kimosni és lekénezni. A fejtést úgy végezze, hogy a bor minél rövidebb ideig érintkezzék a levegővel; a legjobb tehát, ha az erjesztő hordóból közvetlenül a fogadó hordóba folyik a bor. Ha erre nincs lehetőség, akkor gumicsövön vödörbe vagy kannába engedje a bort és onnan tölcséren át töltse a hordóba. Közben ügyelni kell arra, hogy a seprő ne keveredjék fel!

otvenedik het 07

A seprőt a hordóból kiürítve üvegballonban tárolhatjuk; leülepedése után a tetejéről még valamennyi tiszta bort le lehet szívni, a többi pedig pálinkafőzésre használható.

A borral megtöltött edény legyen mindig tele, mert a borok „darabban" könnyen megpimpósodnak. Remélem, hogy a karácsonyi vacsoránál, no meg a szilveszteri óév-búcsúztatáskor saját borotokkal köszöntitek majd egymást!

Egy szőlőtermelő ismerősöm azt tapasztalta, hogy az újboruk a pincében szép, tiszta, átlátszó, de mire hazaviszik teaszínűvé változik, barna, sötét lesz. Ez a jelenség a bor barnatörése, amely akkor következik be, ha penészes volt a szőlő, elmulasztották a kénezést, vagy levegőztetve fejtették. Az ilyen bort a pincében kénezéssel kell kezelni oly módon, hogy hektoliterenként 20 gramm kristályos borként kevernek hozzá. A már bekövetkezett barnatörést csersav-zselatinos derítéssel lehet meggyógyítani.

Gondolom, hogy már készülődtök a karácsonyra. Neked és szeretteidnek jó munkát és töretlen egészséget kívánok.

Kelt Füreden, december havában.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR