Április vége: ültess egynyári virágokat a kertbe

Április vége: ültess egynyári virágokat a kertbe

Örülök, hogy időben sikerült elvégeznetek a kora tavaszi munkákat: a zöldségmagvak vetését, a gyümölcsfák és a szőlő metszését, a kiválasztott díszbokrok ültetését.

Nem mindenki ilyen szerencsés, mert bizony az időjárás (a gyakori hővisszaesések meg a borongós, csepergős időszakok) megtörik a munkák lendületét. Pedig a kerti (és általában a szabadföldi) termelés olyan jellegű, hogy mindent idejében kell elvégezni. A megkésett munka többszörös fáradság és gyakran nem is elég eredményes!

Egynyári virágot a kertbe!

Virág nélkül sivár műhely maradna a kert; ültess tehát minél több évelő és egynyári virágot! Egy, szakszerűen összeválogatott évelőágy kitüntetett része lehet a kertnek, de el kell fogadni azt, hogy bizony, az évelő növények többsége tavasszal virít. Ezért én megszállott híve vagyok az egynyári virágoknak, amelyek folyamatosan, egész nyáron át, a fagyokig nyílnak. Nagy a választék belőlük, ezért ne csak a megszokott büdöske, oroszlánszáj, szalvia, petúnia palántáit ültesd, hanem keresd meg a természeti adottságoknak megfelelő egyéb egynyárikat is, mint például a Kleopátra tűje (Cleome) nevű növényt, amely közparkban gyakran látható, s a kiskertekben is kitűnik gazdag virágzásával.

Kleopátra tűje (Cleome)

Valamikor nagy divat volt az egynyári virágok vegyes ültetése, az ún. milflőr-ágy készítése. Kár, hogy ez kiment a divatból, de talán mi is segíthetnénk, hogy újból felismerjék a szépségét, hiszen az "ezerszínű" tarka virágágy olyan, mint egy virágos rét.  A színkombináció az ötletességedtől függ, én csak azt tanácsolom, hogy ültess a virágpalánták közé néhány díszfüvet és egynyári fátyolkát is, mert ezek még változatosabbá teszik a kialakított kertképet.

Büdöske

A kert változatosságát szolgálják a szép virágtartó edények is. Ezek nemcsak égetett agyagcserepek lehetnek, bár kétségkívül ezek a legszebbek, s választékuk örvendetesen gyarapodik: Mind népszerűbb virágtartó edény a fonott vesszőkosár is, amelyet valamilyen vidám színre festenek és fóliával kibélelik, különben a mindig nyirkos, földdel érintkezve gyorsan elkorhad.

Elő a dália és a kardvirág gumóival

A szabadba kívánkoznak már a dália gumói. Az ágas-bogas gumókat több darabra lehet szétszedni, de arra ügyeljél, hogy mindegyiken legyen rügy.

A gumókat rakjuk egy lapos dobozba vagy ládába, tőzegbe vagy földbe, és meleg, védett helyen hajtassuk. Az így előkészített gumókat a fagyok után lehet kiültetni a kertbe, de jóval korábban fognak virágozni, mint azok, amelyek nem részesültek előkezelésben. A helyüket körültekintően készítsd elő: viszonylag nagy gödröt kell a számukra ásni, és azt megtölteni friss, tápdús kerti földdel. Még jobb, ha a gödör aljába érett istállótrágyát vagy szuperkomposztot terítesz.

Dália

A gumó 10-15 cm mélyen legyen. A magas ültetés kellemetlen következménye az lehet, hogy a dália szára kifordul a földből. A fejlődő hajtást karóhoz kell kötni, mert a nagy lombú, nagy virágú növények szélérzékenyek, könnyen kitörnek.

Itt van az ideje a kardvirág gumók kiültetésének is. Előtte fürdesd meg a gumókat 0,3%-os Orthodic oldatban.

Ha azt kívánod, hogy kedvelt virágaid, növényeid gyorsan növekedjenek, akkor kéthetenként öntözd meg őket tápoldattal, vagyis lombtrágyás vízzel. A lombtrágyák közül a legismertebb a Wuxal, a Mikramid; a Peretrix.

A citrompótló citromfű

Nemrég kérdezted, hogy mire való a citromfű. A citromfű vagy melissza szép lombú évelő növény, amely a közömbös vagy meszes talajú kertekben, napos helyen érzi jól magát. Sok magot érlel és magvetéssel is szaporítható, de gyorsabb és biztosabb eredményt érünk el a telepítésével, ha tőosztással, sarjakkal szaporítjuk. A levelének kellemes, átható citromillata van.

Citromfű

A friss vagy szárított lombja (herbája) gyümölcsleves, kompót, savanyúság, gombás ételek ízesítésére és tea készítésére alkalmas. Pótolja a citrom levét, de akár dísznövényként is beillik a kertbe. A citromfű nemcsak fűszerez, hanem gyógyhatással is rendelkezik: teája csökkenti a magas vérnyomást, elősegíti az emésztést, szíverősítő, megszünteti az álmatlanságot.

Jön  a hagymalégy

A kiskertekben is gyakori veszély a hagymalégy fertőzése. Amikor a hagyma ceruzavastagságú, permetezd meg Fendona, Chinetrin vagy Decis oldattal! Föltétlenül keverj hozzá tapadást fokozó Nonitot is a permetezőszer hatékonyságának fokozása céljából. Ezek voltak a válaszaim a leveledben foglalt kérdéseidre, kedves Húgom, és kívánok Neked, valamint szeretteidnek további sikeres, eredményes munkát a kertben!

Kelt Füreden, Szent György havában.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR