Két szemlélet: Krishna park vs. KITE

Két szemlélet: Krishna park vs. KITE

A címben nevezett vallási és vállalati közösség különböző módon, de egyaránt magvalósított valami különlegeset.

Évek óta ismerem a Balatontól mindössze 30 km távolságban levő Somogyvámos község határában működő Krishna parkot és jó néhányszor jártam ott megfigyelni a föld egyik legnagyobb, több mint egymilliárd lakosú államának hazánkban működő intézményét, az Indiai Kulturális Központ és Biofarmot.

Meghívást kaptam a DIVALI Fényadó Ünnep alkalmából szervezett díszvacsorára, ahol az előadó és a jelenlevők többször emlegették a Krishnafarm sikeres működését.

A Krishnafarm 1993-ban létesült és most ünnepli fennállásának 25. évfordulóját. Kezdetben szerzetesek éltek itt, de ma már 150, többnyire családos, magyar krishnahívő él és dolgozik a farmon a földművelésben, a kertészetben, a tehenek ápolásában és a jelentős számban ide látogató turisták fogadásában.

Fő céljuk az indiai, ősi kultúra értékeinek és a természetes életmód megismertetése.

krishna park vs kite 03
facebook.com/krisnavolgy

Látogatásaim alkalmával én is sokat tanulok látottakból: ahogy igyekeznek a hazai körülmények között is minden munkát kézzel elvégezni és szemmel láthatóan örülnek munkájuk eredményességének. Egy nyáron – ott jártamkor – csodálkozva láttam, hogy a lekaszált gabonakévéket ökrös szekéren szállították a csépelés helyére.

krishna park vs kite 01
facebook.com/krisnavolgy

A biofarm valamennyi lakóját élelemmel egész évben a központi konyha szolgálja ki, ezért igen fontos a kertészet szakszerű működtetése. A gödöllői egyetemen végzett főkertész minden zöldségfélét és gyümölcsöt megtermel, ami nálunk megterem, de törekszik néhány szubtrópusi termény előállítására is. Jelentős mennyiséget feldolgoznak és tárolnak a téli hónapokra. A lisztet a szántóföldi növénytermesztés, a tejet és a tejtermékeket a tehenészet szolgáltatja.

A Krishna-völgyben ezeken kívül rendszeresen szerveznek előadásokat, szervezett látogatásokat és egyéb ünnepélyeket is, amelyek rendszerint igen látogatottak.

*

Kellemes és meghitt szakmai kapcsolatban lévén Szabó Istvánnal, az akkor virágkorát élő nádudvari Vörös Csillag elnökével, módomban állt figyelemmel kísérni a KITE Zrt. megalakulását és első lépéseit.

Az eltelt évek alatt a KITE Zrt. a legnagyobb és legjelentősebb agrár-integrátor vállalattá fejlődött. A múlt héten alkalmam volt – a vezérigazgató vezetésével – betekinteni ennek az intézménynek főként a kertészeti vonatkozású tevékenységébe és azok eredményeibe.

Láthattam a nagyvonalú áruházat Nagykállóban, ahol az érdekeltek minden eszközt, gépet és anyagot beszerezhetnek, amelyek a termeléshez szükségesek. Megtekintettem az új faiskolát, ahol egyelőre csak almacsemetéket nevelnek, de a következő évben kibővítik a választékukat meggy és sárgabarack csemetékkel is. A következő állomásunkon, Derecskén egy korszerű, alacsony növésű fákból álló, csepegtető öntözéssel berendezett és jéghálóval védett almaültetvényt csodálhattam meg, majd végül a hatalmas, edényes zöldségpalántákat "gyártó" üzemrészt tekinthettem meg, ahol a társgazdaságok számára paprika, ipari paradicsom, oltott görögdinnye és fejes káposzta palánták millióit állítják elő.

krishna park vs kite 02
facebook.com/KITE.ZRT

Az értékes szakmai kapcsolatok mellett legnagyobb hatást rám azonban az a jókedvű, barátságos hangulat és a dolgozók szakmai tájékozottsága gyakorolta. Bárkit kérdeztem meg, mindenki elégedettnek mondta magát a jövedelmével, a főnökeivel és a munkatársaival, ami csak igen bátortalanul mondható általános jelenségnek! Lehet, hogy a sikeres termelés egyik titka ebben rejlik?

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR