Jókai Mór szeretett szőlőskertje

Jókai Mór szeretett szőlőskertje

Az író egykori, svábhegyi házának kertjében jártam, amely régen modern szőlőskert, ma a Duna-Ipoly Nemzeti Park központi "főhadiszállása".

A Duna-Ipoly Nemzeti Park felkérésére előadást tartottam Jókai és a szőlő címmel az író egykori, svábhegyi házának a kertjében, amely jelenleg a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának ad székhelyet. Az igazgatóság minden ősszel szervez egy lakossági összejövetelt a gondosan felújított parkban, ahol egy előadás hangzik el, majd ezt borkóstoló és baráti beszélgetés követi.

Itt volt valamikor Jókai Mór szeretett szőlőskertje, amelyben a szerzett tapasztalatait az író a Kertészgazdászati jegyzetek c. könyvében (1896) örökítette meg. Szerb Antal irodalomtörténész (és regényíró) véleménye szerint a több, mint száz romantikus regényt közzétett Jókainak ez volt az egyetlen realista alkotása. Ezt a művet használtam fel az előadás gerincének; minden fontosabb fejezetről (pl. a lonkázásról, az Istenbogárkájáról és a filoxéráról) felolvastam az író véleményét és hozzátettem mindazt, ami azóta változott.

Jókai Mór kertje

Az előadást mintegy hatvan hallgató kísérte figyelemmel és utána sok kérdést tettek fel és számos érdekes emlékükről és tapasztalatukról számoltak be, majd pedig kezdetét vette a tokaji borok kóstolása, amely napnyugtáig tartott.

Fotók: Kálmán Gergely

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR