Szeptemberi talajápolás: készüljünk fel a téli fagyra

Szeptemberi talajápolás: készüljünk fel a téli fagyra

Összegyűjtöttem a legfontosabb kerti teendőket ahhoz, hogy a talaj jövő tavasszal frissen ébredhessen és sokat teremhessen.

Szeptemberben már elég sok veteményeságy üresen áll. Ezeket fel kell ásni vagy kultivátorral mélyen fel kell lazítani. Ez alól kivételt csak a nagyon laza homoktalajok képeznek, mert ezeket a téli szelek a megművelés után károsíthatják. Az utóbbi talajpusztító folyamatot nevezik a szakemberek deflációnak.

A megművelt talajokat célszerű takarással védeni az átfagyás ellen. Erre a célra kiválóan alkalmas a félig érett komposzt, a rostos tőzeg, valamint a lehullott levelek. Ha ezek a szükséges mértékben nem állnak rendelkezésre, akkor az átlyuggatott fekete fólia is megfelel.

szeptember talajapolas 01

A takarás kedvezően hat a talajban levő élőlények áttelelésére is, mert tárolja a talajban lévő nedvességet és megvédi a talaj felső rétegében telelő lárvákat, tojásokat és a kifejlett rovarokat is a pusztulástól.

A kertben lévő díszfák, cserjék és gyümölcsfák lombjának sárgulása megkezdődött. Ez korántsem értéktelen hulladék, szemét, amelyet a kertből el kell takarítani. Az avart összegyűjtve később sikeresen lehet felhasználni a fagyérzékeny növények (pl. füge, gránátalma, díszfüvek, kivi stb.) téli takarására.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR