A fagyok előtt ültessük el a gyümölcscserjéket

A fagyok előtt ültessük el a gyümölcscserjéket

A gyümölcscserjéket (ribiszkét, köszmétét, málnát, szedert) minél korábban, ősszel ültessük el, hogy még a fagyok beállta előtt jól meggyökeresedjenek.

A gyümölcscserjék ültetése

A gyümölcscserjéket (ribiszkét, köszmétét, málnát, szedert) minél korábban, ősszel ültessük el, hogy még a fagyok beállta előtt jól meggyökeresedjenek. E cserjék gyökérzete ugyanis még érzékenyebb a fagyokkal szemben, mint a gyümölcsfáké. Sokszor szenvednek gyökereik a gyors kiszáradástól is, ezért ültetés után feltétlenül szükséges a tövek felkupacolása.

A gyümölcscserjék számára 60x60 cm alapterületű és 40 cm mély gödröt ássunk ki. A gyökereket csak a szükséges mértékben metsszük meg, a hajszálgyökereket teljes hosszúságban meghagyva. Célszerű a cserjéket eredeti helyzetüknél 5-cm-rel mélyebben ültetni, mert így erőteljes, nagy gyökérzetük fejlődik, sőt még járulékos gyökerek is képződnek. Gondosan ügyeljünk az ültetésnél arra is, hogy a vékony, hajlékony gyökérágak ne forduljanak vissza, lefelé irányuljanak.

fagyok_elott_ultessuk_02 

A szőlő ültetése

A gyökeres európai vesszőket és a gyökeres oltványokat ősszel is lehet telepíteni, de jobb és biztonságosabb a tavaszi (március közepétől április közepéig tartó) ültetés.

Forgatott talajba fúróval ültetünk oly módon, hogy az ültetőfúrót 50-60 cm mélységig lenyomjuk a talajba, majd megmozgatva hézagot készítünk; ebbe a hézagba engedjük bele az előkészített vesszőt és alulról-felülről gondosan hozzászorítjuk a földet.

Házikertekben gyakoribb a gödörbe ültetés. Szőlőhöz 60x60 cm alapterületű és 60 cm mélységű gödröt ássunk. Ezt azonban ne temessük be előre, hanem csupán az ültetés időpontjában. A gödrök helyét úgy szokás kitűzni, hogy a gyökeres vessző, illetve a gyökeres oltvány a gödör egyik sarkára kerüljön.

Az ültetési anyag előkészítése során a talpgyökereket mintegy 0,5 cm-re kurtítsuk be, az oldalgyökereket pedig tőből távolítsuk el. Az egyéves nemes vesszőt két. "világos" fejlett rügyre vágjuk vissza. Az így előkészített vesszőket agyagpépbe mártjuk, majd a kiásott gödörbe ültetjük.

Ültetéskor a vessző úgy helyezkedjék el, hogy a nemes rész töve 2-3 ujjnyival emelkedjék a talaj felszíne fölé. A föld visszahúzása és tömörítése után a vesszőket alaposan beöntözzük, hogy a föld a gyökerekhez mosódjék.

Az elültetést követően a nemes részt porhanyós földdel gondosan felcsirkézzük úgy, hogy a föld 1-2 ujjnyira fedje a nemes vessző hegyét. A csirkék felszínét állandóan porhanyósan kell tartani, hogy a gyenge, friss hajtás a talajrétegen könnyen áthatolhasson.

 fagyok_elott_ultessuk_01 

Egy korszakalkotó újítás: a tenyészedény

Amint az előzőekből kitűnik, a gyümölcsfák és a gyümölcstermő bokrok ültetésének ideje csupán néhány hétre korlátozódik; ősszel a lombhullástól a fagyok beálltáig. tavasszal pedig a fagyok elmúltával a rügyfakadásig tart. Ez sok nehézséget és kényelmetlenséget okozhat azoknak a kertbarátoknak, akik csak szabad idejükben és főként a hétvégeken foglalkozhatnak a szaporítóanyag beszerzésével és elültetésével. Gyakori a panasz, hogy ha a hétvége időjárása nem alkalmas a szabadban végzendő munkára, akkor kicsúsznak az időből és elmarad a tervezett ültetés.

Ezen a gondon segítenek a tenyészedényben - vagy más néven: konténerben - előnevelt növények. Ezek ugyanis az év bármely szakában akár nyáron is - ültethetők anélkül, hogy ez a fejlődésükben törést okozna. A tenyészedényben előnevelt növények dús gyökérzetét az ültetés nem bolygatja meg.

Jelenleg a tenyészedényes értékesítés még nem mondható általánosnak, de magas törzsű köszmétét, magas törzsű ribiszkét, szőlőoltványt és szamócapalántát rendszeresen hoznak forgalomba tenyészedényekben.

Telepítés után

A jeltáblát az elültetett anyagokról leszedjük, mert dróthuzal, amellyel a jeltáblákat felerősítik, bevág a vastagodó ágakba. Nemegyszer láttam már olyan eltört fácskát, amelyen jól fel lehetett ismerni a jeltábla drótjának maradványait.

Ha a jeltáblákat eltávolítjuk, akkor viszont termőre fordulásukig nem ismerjük fel, hogy mit, hová telepítettünk. Ezért már az ültetés idején célszerű egy kis vázlatot készíteni arról, hogy hol milyen fa áll.A nagyobb faiskolák már műanyag jelcédulát használnak. Ezt aztán a csemete törzsére vagy az egyik vázágra erősítik, így eltávolítása nem szükséges.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR