Sürgős munkák szeptemberben

Sürgős munkák szeptemberben

Összefoglaltam a legfontosabb kerti teendőket, amelyek szeptemberben még ránk várnak. A talajelőkészítést most kell elkezdeni, ha jövőre is szép kertet szeretnénk.

 • Vesse el - jól előkészített ágyás földjébe - az áttelelő fejes saláta és a spenót magját.
 • Nitrogén tartalmú műtrágyából készített tápoldattal öntözze meg a fodros kel és a kínai kel töveket.
 • Szüretelje le a beérett téli almát és a téli körtét. (Az érettség biztos jele, hogy a magok színe barna!) A leszedett gyümölcsöt haladéktalanul szállítsa hűvös helyre.
 • Az ősszel ültetendő gyümölcsfa csemeték, bogyósgyümölcs és szőlőoltványok, díszfák és díszbokrok helyét válassza ki és a gödröket ássa ki. Fáknak 120x120 cm alapterületű és 70 cm mély gödörre van szükségük. A bokrok 70x70 cm alapterületű és 60 cm mély gödörrel is megelégednek.

Sürgős munkák szeptember elején

 • A csemegeszőlő nem utóérő gyümölcs! A leszedett bogyók tehát nem lesznek édesebbek, csupán megtöppednek vagy megrothadnak! Figyelem! A fürt vállán levő bogyók mindig a legkorábban érnek, a fürt csúcsán lévők pedig a legkésőbb!
 • A kardvirág hagymagumóit szedje fel, a sárguló leveleket arasznyira vágja vissza. Ha a nyár folyamán gombabetegséget észlelt volna, akkor mártsa a hagymagumókat néhány percre 2%-os rézgálic, vagy 1%-os bordói lé oldatba. A megszikkadt hagymagumókat tárolja  hűvös, szellős, fagymentes helyen.
 • A száraz és forró nyáron a levéltetvek új nemzedékeket hoztak létre. Most is permetezni kell a fertőzött növényeket.
 • Az öntözést ne tessék abbahagyni, ahol van öntözésre alkalmas víz, azt hasznosítsák!

Most ültesse el a kora tavaszi virágok hagymáit!

 • A tulipán, a jácint, a nárcisz, a gyöngyike és a többi, korán tavasszal pompázó virágok hagymáit most - és nem később - kell elültetni, hogy még az ősszel gyökeret fejleszthessenek.
 • A megtisztított, egészséges hagymákat olyan mélyen kell a felásott talajban elhelyezni, hogy felettük legalább kétszer olyan vastag földréteg legyen, mint a hagyma magassága. Az ilyen mélyen ültetett hagymából fejlődött növények nem dőlnek ki és erőteljes virágokat nyitnak. (A hagymák „okosak”, ha fejjel lefelé kerülnek a talajba, akkor is megfordulnak és kihajtanak, de ezzel sok erejüket veszítik el, gyengébben virágzanak!)

Védjük meg a napraforgó tányérját a torkos madaraktól!

 • Sok kertben most érik a napraforgó magja, amely az énekes madarak legértékesebb téli tápláléka. A verebek, a cinegék és más madarak azonban most is szívesen felkeresik a napraforgó tányérját és máris terített asztalt találnak rajta. De ilyenkor - kora ősszel - a madarak még nem éhesek, csak lusták! Ezért nem kell élelemmel ellátni őket! A napraforgó tányérját kössük be tüllhálóval, hogy ily módon tartsuk távol a madarakat.
 • Az itató edényeket tartsuk tisztán, legyen bennük mindig friss víz, mert az énekes madarak ott érzik magukat otthon, ahol mindig találnak ivóvizet és fürdeni is tudnak.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR