Az alma és a körte tárolása: így marad sokáig fogyasztható

Az alma és a körte tárolása: így marad sokáig fogyasztható

Ismerkedjünk meg e gyümölcsfajok tárolásának néhány legfontosabb szabályával.


A tárolásra való előkészület tulajdonképpen már a termesztés során kezdődik; az ápolási munkákat úgy kell irányítani, hogy a beérett gyümölcs alkalmassá váljék a hosszabb idejű eltartásra. Ezért a tárolásra szánt gyümölcsöknél különösen ügyeljünk a harmonikus trágyázásra, a növényvédelem szakszerűségére és a szüreti időpont helyes megválasztására.

Csak teljesen egészséges, ép, kiváló minőségű gyümölcsöt érdemes hosszabb ideig tárolni. Ezért a tárolást közvetlenül és feltétlenül előzze meg az alma és a körte szigorú válogatása. Azokat az almákat, amelyeknek a felületén szépséghiba (behegedt jégütés, ágdörzsölés) van, lehetőleg rövidebb ideig tároljuk. A romlóhibás gyümölcs csak azonnali fogyasztásra való!

alma korte tarolasa 02

Az alma és körte eltartására a hűvös, de fagymentes, jól szellőztethető helyiségek alkalmasak. Az a legkedvezőbb, ha a tároló hőmérséklete nem emelkedik 5 °C-nál magasabbra és nem süllyed -1 °C alá.

A hőmérséklet szabályozását szellőztetéssel és fűtéssel oldhatjuk meg. Októberben, novemberben, amikor a nappalok még melegek, de az éjszakák már hűvösek, éjjel szellőztessünk, hogy a tároló belső hőmérséklete csökkenjen. Decemberben és januárban, amikor inkább a belső hőmérséklet megőrzésére van szükség, a déli órákban szellőztessük a tárolót, hogy túlságosan ne hűljön le.

Ahol nagyobb mennyiségű alma vagy körte tárolására rendezkednek be, ott a tárolóhelyiségben feltétlenül két szellőzőnyílásra van szükség. Az egyik szellőztető a padlószint felett közvetlenül helyezkedjék el; ez alkalmas a hideg levegő bebocsátására. A másik szellőztetőt a mennyezeten nyissuk; ez a felmelegedett levegő eltávolítására szolgál. A két irányba működtethető, hálózati áramról táplált ventillátorok a légcserét még hatékonyabban oldhatják meg.

A szellőztetőnyílásokat mindenképpen lássuk el ráccsal, nehogy behatoljanak verebek, macskák a tárolóhelyiségbe.

alma korte tarolasa 05

Igen fontos tényező a tároló levegőjének nedvességtartalma. (Ennek mérésére alkalmas egyszerű és viszonylag olcsó műszer a hajszálas higrométer.) Magas légnedvességen az alma és körte könnyen romlik, alacsony légnedvesség mellett pedig rövid idő alatt fonnyadni kezd. A tudományos tapasztalatok alapján legkedvezőbbnek a 90%-os relatív páratartalmat tartjuk. Ha ennél alacsonyabb a levegő páratartalma, akkor azt lapos edényben kihelyezett víz elpárologtatásával vagy a padló permetezésével emelhetjük. A túlságosan magas páratartalmon szellőztetéssel vagy nedvszívó anyagok (például mészpor) kihelyezésével segíthetünk.

A tárolóhelyiséget a gyümölcs berakása előtt fertőtleníteni kell. A falakat lesöpörjük és a padlót gondosan megtisztítjuk a szennyeződésektől, majd az egész helyiséget mésztejjel kimeszeljük. Száradás után valamennyi ajtót, ablakot és szellőztetőt bezárva, kén elégetésével fertőtlenítsük a helyiséget. Köbméterenként 4-5 g kénport vagy fél szelet azbesztkén lapot égessünk el és hagyjuk a helyiséget 24 óráig zárva. Ezután alaposan szellőztessünk és csak ezt követően kezdjük meg a gyümölcs berakását.

alma korte tarolasa 03

A modern lakások többségében nincs gyümölcstárolásra alkalmas, zárt helyiség. Erkélyen, balkonon is kielégítően tudunk almát és körtét eltartani. A gyümölcsöket célszerű egyenkint papírba burkolni. A ládákat úgy helyezzük el, hogy közvetlen napsütés ne érje őket. Az októberi betárolás után vegyük körül a ládákat műanyag fóliával. Amikor az idő hidegebbre fordul, a fólia alá terítsünk pokrócot. Amikor pedig nagy hidegre kell számítani, akkor – lehetőleg enyhe időben – vegyük körül a ládákat több rétegű papírral (az újságpapír igen jó hőszigetelő). Ezzel az egyszerű módszerrel a jó minőségű alma és körte január végéig biztonságosan eltartható.

A jelenleg termelt fajták közül a tárolásra a legérzékenyebb – noha íze folytán a legkedveltebb – almafajta a Jonathán. Ez azonban még hűtőházakban is gyakran megfoltosodik. Sokkal kedvezőbben viselkedik a tárolás alatt a Starking és a Golden Delicious. De ne feledkezzünk meg a régi, kitűnően tárolható, igénytelen fajtáinkról, a Húsvéti rozmaringról, a Téli piros pogácsáról, a Batulról és a Nemes sóváriról, amelyek még rosszabb körülmények között is jól eltarthatok.

alma korte tarolasa 04

Az alma és körte könnyen felveszi az idegen szagokat. Ezért birsalmát, vöröshagymát, savanyú káposztát vagy más egyéb, erősen szagos anyagokat (például tüzelőolajat) nem szabad az almával együtt tárolni.

A betárolt almát és körtét kéthetenként célszerű átválogatni. Már a kissé romló, puhuló gyümölcsöket is szedjük ki és használjuk fel, mert ezek rövid idő alatt megfertőzik a közelükben levő egészségeseket is.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR