Miért kell a megzúzott szőlőbogyókat kénezni?

Miért kell a megzúzott szőlőbogyókat kénezni?

Tudvalevő, hogy a kén az egyik legtermészetesebb fertőtlenítő elem, amely megakadályozza a gombaspórák szaporodását.

Csapadékos és hűvös nyarú évjáratokban, amikor a szőlőbogyók érése vontatott és bennük kevés cukor képződik, fokozódik a must fertőződésének a veszélye. Ilyen időben különösen hasznos szüreti folyamat a megzúzott bogyók (zagy) kénezése.

Erre a célra kristályos borként használjon. Ezt szórja rá a zagy felszínére és keverje bele. Ha egészséges bogyókat szüretelt, akkor 100 kg-onként 10-20 g, penészes, rothadó bogyók esetén 30-40 g borként használjon fel. Célszerű, ha a zagyot három-négy óra hosszat állni hagyja, mert ez fokozza a kénezés hatását és megkönnyíti a préselést is.

További olvasnivaló a borászatról:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR