Mielőtt letörne, így támasszuk alá a gyümölcsfa ágát

Mielőtt letörne, így támasszuk alá a gyümölcsfa ágát

A gyümölcsöskertben még számos idősebb, bőven termő fa áll. Közöttük igen értékes alma- és körtefákat találunk. Ezek megérdemlik a fokozott gondoskodást.

Az érő gyümölcs súlya alatt a fák koronája szétterül, az ágak víz-szintesre kényszerülnek és lehajlanak. Egyes esetekben a termés alatt a túlterhelt ágak letörnek, lerepednek. Ennek elkerülése céljából támasszuk fel a fákat karókkal, rudakkal vagy lécekkel. A támogatás nemcsak a koronák épségét védi, de csökkenti a szélviharok hatását is, amennyiben a szilárdan álló ágakról a szél kevésbé rázza le az érőfélben levő gyümölcsöket.

A letört, lerepedt ágakon a gyümölcs rendszerint beérik - ha nem is fejlődik ki olyan szépen, mint a korona egészséges, zavartalan tápanyag-ellátottságú részein. Mégis azt javasoljuk a fa további sorsának megkönnyítésére, hogy a letört ágakat haladéktalanul távolítsuk el, és a sebet simára faragva védőréteggel kezeljük.

idos fa ifjitasa 03

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR