Ebédmenü a kertből desszerttel

Ebédmenü a kertből desszerttel

Elmondok most egy menüt, amit egy átlagos kertből is ki lehet állítani. Tehát!

Leves

Paradicsomleves: nem ovális alakú, kemény húsú fajtákból, hanem a hagyományosakból, amelyek jobb ízűek. Az ínyencek apróra metélt bazsalikommal tehetik egyedivé a paradicsomlevest.

Paradicsomleves

Főétel

Rakott padlizsán, nem csak diétázóknak és hízásra hajlamosaknak.

Paradicsomos rakott padlizsán

Köret: sült cékla és párolt sárgarépapüré. Ez egyike a legtöbb A-vitamint tartalmazó zöldségeknek. Fogyasszunk hozzá a kertben termett és házilag erjesztett kovászos uborkát. Kovászoláshoz a fiatal, közepes nagyságú, nem magvas, ún. fürtös uborkafajtákat érdemes vetni.

Sütemény

Almás pite, esetleg almás zsemle. Kifejezetten erre a célra termelték régen a Nyári fontos almát, nem azért, mert fontos volt a termelése, hanem azért, mert a gyümölcsök átlagos súlya egy font volt. Most is célszerű volna ültetni, mert nagyon ellenálló, permetezésre alig szorul rá!

Gyümölcs

Ebből bőséges lehet a választék: alma, körte, szilva, kopaszbarack.

Fröccs vagy kávé

A jó ebédhez jól esik egy friss fröccs, lehetőleg ugyancsak saját termésű szőlőből. A kávé nálunk – az éghajlatváltozás ellenére – nem terem meg, de kielégítően jó, koffeinmentes kávét lehet főzni a spárga piros bogyójából kifejtett, pörkölt magból is vagy a mezei katáng gyökeréből.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR