Melyek a tünetei az atkák jelenlétének?

Melyek a tünetei az atkák jelenlétének?

Az atkák igen kellemetlen kártevők, amelyek a növények sejtnedveiből táplálkoznak, legyengítik és ha nem védekeznek ellenük, akkor elpusztítják a tápnövényüket.

A kertek igen sokféle növényét károsítják a különböző atkafélék. Ezek nagyon apró, pókféle ízeltlábúak, amelyeket csak kézi nagyítóval, illetve a szívásuk nyomán lehet azonosítani. (Kertészkedő ember számára nélkülözhetetlen eszköz egy egyszerű kézi nagyító!)

atkak jelenlete 03

A levélatkák kora tavasszal jelennek meg pl. a szőlő leveleinek fonákján. A fajták fogékonysága különböző, ezért gyakran előfordul, hogy a szőlőskertben csak egy-egy tőkét támadnak meg az atkák, de ebben az esetben is valamennyi tőkét meg kell permetezni.

A gubacsatkák ugyancsak a szőlőt és a diófát károsítják; szívásuk nyomán a levél színe felé kiemelkedő hólyagok jelenek meg. Ezek belsejében nemezes bevonat látható.

atkak jelenlete 02
Fotók: Gilles San Martin

A takácsatkák az almafák korai lombhullását a gyümölcs parásodását idézik elő. A piros takácsatka gyakran megtámadja a mogyoróbokrokat és a szamócatöveket is.

Az atkák ellen – észlelésük után haladéktalanul – permetezni kell atkairtó szerekkel. A permetezést szükség esetén meg kell ismételni.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR