A lítium-ion akkumulátoros kerti gépek legfontosabb tulajdonságai

A Li-ion akkumulátorral hajtott kerti gépekkel öröm a kertészkedés. Ha betartjuk a kezelésük legfőbb szabályait és nem sajnáljuk a pénzt a beszerzésükre, akkor a fűnyíróknál és sövényvágónál elfelejthetjük az elektromos kábelt.

A lítium a legkönnyebb fém, a sűrűsége csak fele a vízének. (Mondhatnánk, hogy úszik a vízen, de mint az alkálifémek, egyből heves reakcióba lép a vízzel, ezért a kémia oktatásban inkább olajban úsztatják.) Vulkáni kőzetekből és ásványvizekből állítják elő; a legnagyobb lelőhelyek Dél-Amerikában és Ausztráliában vannak. A gyógyszeripartól az űrtechnikákig mindenhol használják, a legnagyobb mennyiségben az elektromos autókba kerül.

A lítium-ion akkumulátoros kerti gépek legfontosabb tulajdonságai

A Li-ion akkumulátort néhány évtizede találták föl, de csak, az ezredfordulón indult el hódító útjára a mindennapi használatban. A mobiltelefonokban és fényképezőgépekben már általánosan elterjedt, a barkácsműhelyek és a kertek gépeit a 2010-es évektől kezdődően hódítja meg. Már ismert a valószínűsíthető utód is; a lítium-polimer akkukban a folyékony elektrolit helyett egy szilárd polimer választja el az elektródokat, ami sokkal változatosabb alakformálást tesz lehetővé.

A lítium-ion akkumulátoros kerti gépek legfontosabb tulajdonságai

A Li-ion akkuk legfőbb előnyei, hogy

– csekély súly mellett is nagy a kapacitásuk, erősek, tartósak, sokszor tölthetőek,

– nincs memória-effektusuk, nem emlékeznek a résztöltésre, nem kell tréningezni őket teljes kisütéssel és teljes feltöltéssel, mint a hagyományos akkukat,

– minimális az önkisülésük, 2-10% havonta, azaz tárolás közben alig veszítenek a töltöttségükből,

– egyenletes a teljesítmény-leadásuk, viszont a kimerülés előtt hirtelen kikapcsolnak (a meglepetést megelőzendő, valami mindig jelzi a töltöttségi szintjüket),

– gyártásuk, bontásuk és újrafelhasználásuk csekély környezetterheléssel jár, alapvetően nem mérgezőek, mint például az ólom.

Hátrányuk a töltési és kisütési érzékenységük, ezért mindig elektronika szabályozza a rendkívül gondos töltést, időben kikapcsolnak a gépek, mielőtt az akku teljesen lemerülne. Érzékenyek a hőmérsékletre is, beépített védelmet kapnak a töltés és terhelés alatti felmelegedéstől, sem tárolás, sem munka közben nem szeretik a hőséget és a mélyhűtést, +20 fokon jól dolgoznak, +5 fokon szeretik a pihenést és a téli álmot.

A lítium-ion akkumulátoros kerti gépek legfontosabb tulajdonságai

Mérleg:

A Li-ion jelenleg a legjobb akkus megoldást kínálja a kerti gépekhez, így aki vállalja, hogy gondosan bánik az ilyen akkukkal és nem sajnálja a kényelemért fizetett magas árat, az jól jár a használatával.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR