A csemegeszőlő szüretelése: mikor és hogyan lássunk neki?

A csemegeszőlő szüretelése: mikor és hogyan lássunk neki?

A csemegeszőlő-fajták érési ideje nagyon különböző.

Egyes években a fajták korábban, másik évben későbben érnek be, de az érési sorrend mindig állandó. Ezért nem szükségtelen érési időpontjuk szerint csoportosítani a nálunk hagyományosan termelt és az újabb csemegeszőlő-fajtákat.

Nagyon korai érésűek:
Csabagyöngye
Irsai Olivér
Olimpia

Korai érésűek:
Glória Hungáriae
Saszla
Mathiász Jánosné
Cardinal
Szőlőskertek királynője

Középérésűek:
Pannónia kincse
Ezeréves Magyarország

Késői érésűek:
Hamburgi muskotály
Csiri-csuri
Afus Ali
Erzsébet királyné

csemegeszolo szuretelese 02

Mikor szedjük a csemegeszőlőt?

A szőlő nem utóérő gyümölcs; a leszedett fürtök bogyóiban cukor már nem képződik és a savak mennyisége sem csökken. Minthogy pedig a szőlő belső fogyasztási értékét – íz- és illatanyagai mellett – elsősorban cukortartalma, édessége határozza meg, ezért a fürtöket csak akkor kezdjük el szedni, amikor színre és ízlésre azokat már kellemesen érettnek tartjuk.

Az érett bogyók fajtájukra jellemző színt nyernek, a fehér szőlők bogyói zöldessárga, borostyánsárga színűek lesznek (Fehér saszla, Erzsébet királyné, Pannónia kincse, Szőlőskertek királynője stb.), mások bogyói pirosak (Piros saszla, Cardinal, Mathiász Jánosné muskotály, Cegléd szépe), ismét mások kékek (Hamburgi muskotály, Dobrelábi) lesznek. A muskotályos fajták érett bogyói illatosak. A kocsány ilyenkor rendszerint elfásodik vagy megkeményedik.

A kárban is van haszon! A csemegeszőlő fürtjének érettségét az is bizonyítja, ha a darazsak már járják – és kiszopják – a bogyók levét.

csemegeszolo szuretelese 03

A csemegeszőlőt nem kell egyszerre szedni! Az érett fürtök tovább eltarthatok a tőkén, mint a kamrában. Persze egy idő múlva a bogyók túlérnek, megtöppednek, sőt le is peregnek. Ezt azonban nem szabad kivárni!

A tőke vagy a lugas egyes részein a fürtök nem egyszerre érnek be. Rendszerint a kedvezőbb megvilágítású, alacsonyabban elhelyezkedő fürtök érnek előbb, míg azok, amelyek a lomb árnyékában vagy a lugaskarok távolabbi részén fejlődnek, később érnek be. Ez a tulajdonság önmagában is lehetővé teszi a szüreti idő széthúzását annak érdekében, hogy a család minél hosszabb ideig legyen szőlővel ellátva. Aki piacra akarja szállítani a termését, az egyszerre szüreteljen.

Lehetőleg száraz, napos időben kezdjük meg a szőlő szedését. Ha valamilyen okból mégis esős, hűvös időben vagyunk kénytelenek szüretelni, akkor a leszedett fürtöket tartsuk 1-2 napig száraz, szellős helyen, hogy a rothadást megelőzzük.

csemegeszolo szuretelese 04

A kiválasztott, érett fürtöt ne markoljuk meg, mert ezzel ledörzsöljük a bogyók hamvasságát. Egyik kezünkkel óvatosan fogjuk meg a kocsányt és a másik kézben levő ollóval vágjuk le a tőkéről.

Még a legszebb, legegészségesebb fürtökben is lehetnek oda nem való, repedt, apró bogyók. Ezeket hegyes ollóval távolítsuk el. így nemcsak a fürt válik tetszetősebbé, de megakadályozzuk azt is, hogy a rothadás a sérült bogyókról a szomszédos, egészséges szemekre átterjedve az egész fürtöt megtámadja.

Általános elv, hogy minél kevesebbszer vegyük kézbe a fürtöt. Ezzel megőrizzük a viaszréteg sértetlenségét, ami nemcsak hamvasságot ad a fürtnek, de a romlását is akadályozza. A sáros fürtöket szedjük külön; ezeket csak borkészítésre lehet használni, mert a szennyeződést – a romlás veszélye nélkül – nem lehet a bogyókról lemosni.

A házikerti lugasok fürtjei magasan helyezkednek el és sohasem lesznek sárosak!

További olvasnivaló a szőlőről:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR