A szőlő a száraz őszt szereti, így a túlzott mennyiségű csapadék esetén meg kell védenünk. A következő hetekben dől el a gyümölcsök és a bor sorsa.
Az utóbbi száz évben alapvető változások zajlottak le a szőlőtermelésben, a borkészítésben és a borfogyasztásban is. Azokkal is érdemes erről véleményt váltani, akik nem rendszeresen fogyasztják ezt az italt, de foglalkoztatja őket a változás és annak az okai, következményei.
Félmilliárd liter bor
A XX. század közepe táján Magyarországon átlagosan évente ötmillió hektoliter (félmilliárd liter) bort termeltek, ennek 40%-át exportálták és bort csak kivételesen importáltak. A bortermésnek mintegy a felét a kistermelők, a szőlőszerető falusi és városi polgárok és a vincellérek állították elő. A pártállami időkben a birtokviszonyok úgy alakultak, hogy a szőlő- és bortermelés a termelőszövetkezetek, az állami- és célgazdaságok – vagyis piacorientált nagytermelők kezébe került.
Borászat a hobbikertben
A szőlőhegyeken és a hobbikertekben azonban továbbra is érleltek fürtöket, a szőlőtőkék és a szenvedélyes bortermelő szőlősgazdák továbbra is ragaszkodtak ahhoz, hogy a saját kedvükre és egyéni ízlésüknek megfelelően, a saját présházukban, saját eszközeikkel erjesszék ki a mustot és a saját pincéjükben érleljék meg boraikat, amelyeket javarészt családjuk, rokonságuk és barátaik társaságában fogyasztanak el. Ősi és jogos büszkeséggel töltik a borukat a saját és a vendég poharába, noha ez a nedű nem mindig éri el azokat a minőségi követelményeket, amelyeket a korszerű borászat előír, de az előszereteti érték érthető és tiszteletre méltó, sok évszázados hagyomány, amelynek megőrzése érték és ellene küzdeni nem érdemes!
Egy korty jó bort?
Amikor még magam is a szőlő- és bortermelők lelkes társadalmának tagja voltam, akkor még általános szokás volt az, hogy a szőlőhegyen sétáló, vagy a barátja pincéje felé igyekvő embert több szőlősgazda megszólította és szíves szóval hívogatva megkínálta egy pohár borral. Ilyenkor persze nem maradhatott el, hogy a látogató még a gyengécske borokra is dicsérő szavakat mondjon, amelyeket a gazda nagy örömmel fogadott.
A szőlő a száraz őszt szereti!
Ha az őszies idő korán érkezik, a sok csapadék és a hűvös idő nem érleli a bogyókat, viszont fokozza a gombabetegségek terjedését. A következő 2-3 hét időjárása fogja eldönteni az idei bor minőségét!
Mire kell ügyelni a borkészítésnél?
1. Nem szabad korán kezdeni a szüretet, de sokáig a tőkén tartani a fürtöket se érdemes. A penészes bogyókat el kell távolítani, kívánatos volna a zúzó-bogyózó gép használata.
2. A fehér szőlőket együtt is lehet, de a vörös és a fehér fajtákat külön-külön kell préselni.
3. A pince legyen tiszta, penészes és rothadó anyagoktól mentes. Szüret előtt kénlap elégetésével fertőtlenítsen.
4. A hordót (vagy egyéb tároló edényt) mossa ki alaposan és kénezze.
5. A zajos erjedés befejeződése után azonnal töltse fel az edényt borral, hogy az ne érintkezzen a levegővel.
6. Az újbor három hét múltán fogyasztható.
7. A további kezelések (fejtés, szűrés, derítés) nemesítik a bort.
Az első pohárból - régi áldozatokat követve – loccsintsunk egy kortyot a földre. Megérdemli! Egészségükre kívánom!