7 jó tanács a kertjükben szőlőt és bort termelőknek

7 jó tanács a kertjükben szőlőt és bort termelőknek

A szőlő a száraz őszt szereti, így a túlzott mennyiségű csapadék esetén meg kell védenünk. A következő hetekben dől el a gyümölcsök és a bor sorsa.

Az utóbbi száz évben alapvető változások zajlottak le a szőlőtermelésben, a borkészítésben és a borfogyasztásban is. Azokkal is érdemes erről véleményt váltani, akik nem rendszeresen fogyasztják ezt az italt, de foglalkoztatja őket a változás és annak az okai, következményei.

Félmilliárd liter bor

A XX. század közepe táján Magyarországon átlagosan évente ötmillió hektoliter (félmilliárd liter) bort termeltek, ennek 40%-át exportálták és bort csak kivételesen importáltak. A bortermésnek mintegy a felét a kistermelők, a szőlőszerető falusi és városi polgárok és a vincellérek állították elő. A pártállami időkben a birtokviszonyok úgy alakultak, hogy a szőlő- és bortermelés a termelőszövetkezetek, az állami- és célgazdaságok – vagyis piacorientált nagytermelők kezébe került.

Borászat a hobbikertben

A szőlőhegyeken és a hobbikertekben azonban továbbra is érleltek fürtöket, a szőlőtőkék és a szenvedélyes bortermelő szőlősgazdák továbbra is ragaszkodtak ahhoz, hogy a saját kedvükre és egyéni ízlésüknek megfelelően, a saját présházukban, saját eszközeikkel erjesszék ki a mustot és a saját pincéjükben érleljék meg boraikat, amelyeket javarészt családjuk, rokonságuk és barátaik társaságában fogyasztanak el. Ősi és jogos büszkeséggel töltik a borukat a saját és a vendég poharába, noha ez a nedű nem mindig éri el azokat a minőségi követelményeket, amelyeket a korszerű borászat előír, de az előszereteti érték érthető és tiszteletre méltó, sok évszázados hagyomány, amelynek megőrzése érték és ellene küzdeni nem érdemes!

Bálint gazda bor

Egy korty jó bort?

Amikor még magam is a szőlő- és bortermelők lelkes társadalmának tagja voltam, akkor még általános szokás volt az, hogy a szőlőhegyen sétáló, vagy a barátja pincéje felé igyekvő embert több szőlősgazda megszólította és szíves szóval hívogatva megkínálta egy pohár borral. Ilyenkor persze nem maradhatott el, hogy a látogató még a gyengécske borokra is dicsérő szavakat mondjon, amelyeket a gazda nagy örömmel fogadott.

A szőlő a száraz őszt szereti!

Ha az őszies idő korán érkezik, a sok csapadék és a hűvös idő nem érleli a bogyókat, viszont fokozza a gombabetegségek terjedését. A következő 2-3 hét időjárása fogja eldönteni az idei bor minőségét!

Mire kell ügyelni a borkészítésnél?

1. Nem szabad korán kezdeni a szüretet, de sokáig a tőkén tartani a fürtöket se érdemes. A penészes bogyókat el kell távolítani, kívánatos volna a zúzó-bogyózó gép használata.
2. A fehér szőlőket együtt is lehet, de a vörös és a fehér fajtákat külön-külön kell préselni.
3. A pince legyen tiszta, penészes és rothadó anyagoktól mentes. Szüret előtt kénlap elégetésével fertőtlenítsen.
4. A hordót (vagy egyéb tároló edényt) mossa ki alaposan és kénezze.
5. A zajos erjedés befejeződése után azonnal töltse fel az edényt borral, hogy az ne érintkezzen a levegővel.
6. Az újbor három hét múltán fogyasztható.
7. A további kezelések (fejtés, szűrés, derítés) nemesítik a bort.

Az első pohárból - régi áldozatokat követve – loccsintsunk egy kortyot a földre. Megérdemli! Egészségükre kívánom!

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR