Bonsai kezdőknek: a legfontosabb tudnivalók

Bonsai kezdőknek: a legfontosabb tudnivalók

Aki törpefácska nevelésére adja a fejét, néhány tanács megfogadásával minden befektetés nélkül is belekóstolhat ebbe az izgalmas világba.

A téli lakások hangulatát sikeresen üdíti fel egy-egy törpefa, azaz bonsai. Ezek lapos kerámia edényben hosszú évek alatt felnevelt, apró növények, amelyek meleg, világos helyen szépen fejlődnek. A bonsait főleg trópusi vagy szubtrópusi fák sarjaiból szokták nevelni, de számos hazai fából, pl. tölgy, bükk, gyertyán sarjaiból is sikeresen lehet bonsait nevelni.

bonsai kezdoknek 02

Minthogy a növényke igen kevés talajból kénytelen megszerezni az életfolyamatához szükséges vizet és tápanyagokat, ezért rendszeres és nagyon figyelmes gondozást igényel. Ez naponta akár meleg vagy hideg légtérben szükségessé teszi az öntözést és a tápanyag utánpótlását.

Az ősi japán és kínai bonsai-kultúra nálunk csak a világháború után kezdett elterjedni, de jelenleg számos településen működnek sikeres bonsai-körök.

A legfontosabb tudnivalók közül is kiemelkedik az a tanács, amelyet a bonsai-jal ismerkedőknek szánok: csak akkor vágjunk bele a bonsai nevelésébe, ha úgy ismerjük magunkat, sok-sok türelmünk van és lesz a növény ápolásához.

A kereskedelemben kapható leggyakoribb bonsai-fa a fikusz és a borágófa, amelyek viszonylag jól tűrik a miniatürizálást és könnyebben nevelhetők. Érdemes velük kezdeni az ismerkedést.

bonsai kezdoknek 03

A lakáson belül a legjobb és legszebb helyet válasszuk a bonsai számára, amely elég világos, ablakhoz közeli, de semmiképp sem túl meleg (sőt, inkább egy kicsit hűvösebb). Kerüljük ezért a fűtőtestek és a mozgó levegő környékét. A növényke talaja soha sem száradhat ki teljesen, de nem is ázhat tartósan a vízben, ezért legjobb naponta vagy kétnaponta öntözni.

A legfontosabb tevékenység a bonsai fácska alakítása: ha hatásnak indult, akkor 1-2 levélke után messük vissza a hajtást, minél inkább megőrizve a fácska formáját. A metszéséhez használhatunk erre a célra készült metszőollót vagy barkácsollót is, de kezdetben egy körömvágó olló is megteszi.

A bonsai-fácskát évente egyszer átültethetjük, és ehhez a művelethez nagyon gondosan válasszuk meg a földet, akár bonsaiföldet is vehetünk a kertészetekben. Az átültetéskor nem kell nagyobb cserépben (tálban) gondolkodnunk, akár évtizedekig is tarthatjuk ugyanabban az edényben.

További olvasnivaló a bonsai-okról:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR