A közönséges petrezselyem jellegzetes gyökérzöldség, amelynek a főterméke fehér színű gyökér, de a zsenge friss leveleit is használják ételek ízesítésére és díszítésére.
A petrezselyem igényes zöldségféle, nem mindenütt fejleszt kellő méretű és minőségű gyökeret. Kedveli a kissé nyirkos, könnyű, tőzeges, üde talajokat, de vékony, fás, beteges gyökereket fejleszt a sivár homoktalajokon éppen úgy, mint a sekély termőrétegű, kötött agyagtalajokon.
A metélőpetrezselyem jobban elviseli a szélsőséges talajokat, de élvezhető gyökeret nem fejleszt, viszont annál dúsabb lombozatot hoz létre.
A főterméke tehát a levélzet, amelyet éppen úgy használnak fel, mint a közönséges petrezselyemét. (A petrezselyem lombját téli használatra meg lehet szárítani vagy le lehet fagyasztani.)