Nem késő tehát elvetni az őszi hónapokban a madársalátát, mert finom zöldséggel látja el a gazdáját a következő hónapokban, szinte ingyen.
A madársaláta igen egyszerűen termeszthető és igen hasznos növényke,amelynek ropogós, kellemes zamatú leveleiből a háziasszonyok és háziurak a vitaminban szegény időszakban is remek salátát tudnak készíteni.
Boltban is megvehetjük, de az azért más
A boltokban általában 50-100 grammos zacskókban is találkozhatunk madársalátával a zöldséges pult környékén, 250-500 forint áron (2022-ben), ami azt mutatja, hogy keresett és értékes zöldségnövény, hiszen 1 kg ára így 5000 forint környékén van. Ezzel valószínűleg a legdrágább zöldségek egyike.
Levélzöldség, de nem igazi saláta
Gyerekkoromban édesanyám novemberben gyakran kiküldött a rétre és a legelőre madársalátát szedni. Csak akkor még galambbegy-salátának nevezték ezt a növényt. A tudományos neve Valerianella locusta, és a növény nem is a saláta (Lactuca) növénynemzetségbe tartozik, de salátanövény, azaz leveleit szokás salátaként vagy saláta részeként fogyasztani.
Szinte minden hipermarketben kapható a magja
A madársaláta magját szeptember végén, október elején sorokba vetik el, 1-2 centiméter mélyen. Talajban nem válogat, a kertben igen jól érzi magát, gyorsan kikel, és az ősz végi időben is gyorsan nő. Fejet nem képez, csupán húsos leveleket fejleszt.
Kártevők és betegségek nem gyötrik, permetezni nem kell
A kikelt vetést célszerű avarral vagy lekaszált fűvel betakarni. Enyhe időben már a tél végén szedhetőek a C-vitaminban és E-vitaminokban gazdag levelek. Fogyasztható frissen önmagában, vagy fűszerekkel, öntetekkel ízesítve, salátákba keverve.
A madársaláta tápértéke igen kedvező: 2% fehérjét és 3,5% szénhidrátot tartalmaz, a benne lévő kb. 2% élelmi rost mellett. Ha frissen behozzuk a kertből, akkor először is vágjuk le a gyökereket. A madársaláta mosást igényel, különösen azért, hogy a rátapadt földet eltávolítsuk. Csepegtessük le, és máris használhatjuk: a madársalátát elsősorban nyersen fogyasztjuk.