Sudár és karcsú cédrus: akár egy balerina

Sudár és karcsú cédrus: akár egy balerina

Aligha van még egy fafaj, amely olyan gyakran szerepel az emberiség történetében, a mitológiában és a kultúrában, mint a cédrus. Ha valahol találkozom Csontváry Magányos cédrus című festményének a reprodukciójával, percekig el tudom nézegetni, pedig már jól ismerem valamennyi motívumát.


Cédrus

Libanonban különösen nagy tisztelet övezi: a cédrus az állam szimbóluma és az állami zászló címernövénye.

Álmaim kertjében is áll egy atlaszcédrus a kaputól nem messze, a kútkávának álcázott vízóra akna mellett. Kora lassan eléri a 40 évet, a magassága pedig a 15 métert. Ha kinyitom a kaput és belépek a kertbe, első dolgom, hogy a cédrust üdvözlöm, illő módon köszöntöm. Mert ő egy személyiség, mégpedig egy fáradhatatlan balerina: sudár és karcsú az alakja, és karjait olyan kecsesen tartja, mint egy táncosnő a Hattyúk tavából.

A magyar flórában háromféle cédrus szerepel: a legismertebb az atlaszcédrus (Cedrus atlantica), amely jól viseli a hazai klíma szélsőségeit, biztonságosan fejlődik és magas kort érhet meg. Fagyérzékeny a nagyon dekoratív megjelenésű libanoni cédrus (Cedrus libani) és a piramis alakú koronát nevelő himalájai cédrus (Cedrus deodara).

A legenda szerint a Balatoni-hegyvidék középmagas hegyeinek a déli lejtőin valamikor jelentős atlaszcédrus-állomány nevelkedett, de a vitorlás hajók árbocrúd-szükségletét ebből elégítették ki, aminek következtében a cédrusok száma nagymértékben és igen rövid idő alatt leapadt. Szerencsére az utóbbi években a nyaralók tulajdonosai ismét szívesen ültetik ezt a szép formájú, örökzöld fenyőfélét.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR