A csicseri- (bagoly) borsót olyan kertben ajánlatos vetni, ahol nincs öntözési lehetőség. Erőteljes karógyökere másfél méter mélyre hatol a talajban és kiterjedt gyökérzete a száraz földben is megél. A borsózsizsik nem károsítja.
A meleget szereti
Melegigényesebb a zöldborsónál, ezért március végén, április elején kell a magját elvetni, amikor a talaj hőmérséklete 10 °C fölé emelkedik. A napos helyet kedveli. Árnyékban és sok csapadék esetén keveset terem. Minden talajon megél, de a lúgos-meszes földben érzi jól magát. A magját 30 cm sortávolságra, 2 cm-re egymástól és 4-5 cm mélyen kell elvetni.
Keleten népszerű
Nálunk ritkán termelik, pedig a választék bővítésére alkalmas. Indiában, Törökországban, Kis-Ázsiában, Etiópiában egyike a lakosság legfontosabb élelmiszernövényeinek. A növény elágazó szárán jelennek meg a mindössze 1-2 szem borsót tartalmazó, rövid hüvelyek, amelyekben a szemek a nyár közepén érnek be.
Hogyan fogyasztják?
Zöldborsóként hasznosíthatóak, de Indiában – pörkölés után – kávét főznek belőle. Az őrleményéből, amely 23-25% fehérjét és sok szénhidrátot is tartalmaz, jellegzetes, mostanában szívesen fogyasztott ételeket (pl. falafel) készítenek.