Mire való a csicseriborsó?

Mire való a csicseriborsó?

A csicseri- (bagoly) borsót olyan kertben ajánlatos vetni, ahol nincs öntözési lehetőség. Erőteljes karógyökere másfél méter mélyre hatol a talajban és kiterjedt gyökérzete a száraz földben is megél. A borsózsizsik nem károsítja.


A meleget szereti

Melegigényesebb a zöldborsónál, ezért március végén, április elején kell a magját elvetni, amikor a talaj hőmérséklete 10 °C fölé emelkedik. A napos helyet kedveli. Árnyékban és sok csapadék esetén keveset terem. Minden talajon megél, de a lúgos-meszes földben érzi jól magát. A magját 30 cm sortávolságra, 2 cm-re egymástól és 4-5 cm mélyen kell elvetni.

Csicseriborsó

Keleten népszerű

Nálunk ritkán termelik, pedig a választék bővítésére alkalmas. Indiában, Törökországban, Kis-Ázsiában, Etiópiában egyike a lakosság legfontosabb élelmiszernövényeinek. A növény elágazó szárán jelennek meg a mindössze 1-2 szem borsót tartalmazó, rövid hüvelyek, amelyekben a szemek a nyár közepén érnek be.

Hogyan fogyasztják?

Zöldborsóként hasznosíthatóak, de Indiában – pörkölés után – kávét főznek belőle. Az őrleményéből, amely 23-25% fehérjét és sok szénhidrátot is tartalmaz, jellegzetes, mostanában szívesen fogyasztott ételeket (pl. falafel) készítenek.

Falafel

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR