Az új-zélandi spenót az egyik legkönnyebben termeszthető zöldség, amit érdemes kipróbálnia annak, akinek még sosem volt a kertjében.
Az új-zélandi spenót (Tetragonia tetragonoides) nem új növény nálunk, de igen kevesen termelik, pedig igen hasznos és könnyen termeszthető. A tokból kiszóródó magjai kikelnek és használható növényekké válnak akár emberi közreműködés nélkül is!
A kertben egy félreeső helyet kell a számára keresni, mert szárai alaposan behálózzák a környezetüket. Talaj tekintetében nem válogatós, de kedveli a tápanyagokkal jól ellátott földet. Az augusztusban vetett magok kora tavasszal kikelnek és a pozsgás, ízletes leveleket egész nyáron lehet fogyasztani.
A kerti spenót gyorsan felmagzik és a levele ekkor már nem alkalmas fogyasztásra. Az új-zélandi spenót levelei egész nyáron és ősszel is fogyaszthatók és a szárazságot is eltűrik. Minthogy az elszóródott magjai is kikelnek, úgy tűnik mintha évelő növény lenne, de nem az, csupán „öntevékenyen szaporodik”.
Az új-zélandi spenót magja nagyon sok helyen kapható, júliusban-augusztusban is vethető, érdemes kipróbálni.
Bevezető kép: John Tann