Megmenthető a gyümölcsfa, ha törzsét a mezei nyúl megrágta?

Megmenthető a gyümölcsfa, ha törzsét a mezei nyúl megrágta?

A nyulak, pockok és más éhes állatok életveszélyesen megsebesíthetik a kerti fákat. Védekezés és megelőzés ajánlott.

Meg lehet-e menteni a mezei nyulak által megrágott gyümölcsfákat?

Ha a rágás nem nagy felületű, nem körkörös, akkor a sebet éles késsel simára faragjuk és bekenjük sebvédő anyaggal. Az ilyen sebek egy-két év alatt beheggednek és nem okoznak számottevő visszaesést a fa termékenységében.

szilvafa 01

A nyúlrágás akkor veszélyes, ha a fa törzsének a kérgét a nyulak körben megrágták, mert az ilyen fa nedváramlása megszakad, a kéregben felülről lefelé áramló asszimiláták nem jutnak el a koronából a gyökérzetbe. A körberágott törzsű gyümölcsfát tehát csak az áthidalás alkalmazásával lehet megmenteni. Ez oly módon történik, hogy lehetőleg a megsérült fa vagy más, hasonló fajtájú fa koronájából vágunk le egészséges, egyéves vesszőket és azokat héj alá oltással a felső és az alsó, épen marad kéregrész közé illesztjük. A vesszők néhány hónap alatt összenőnek a fa kérgével és megvalósítják a tápanyagok áramlását.

E témában is helytálló a régi igazság: jobb a bajt megelőzni, mint orvosolni.

Ezért a nyúlrágás szempontjából legveszélyeztetettebb almafák törzsét ősszel be kell kötözni dróthálóval, náddal, napraforgószárral, tüskés ágakkal. Ezenkívül minden fiatal gyümölcsfa törzsét is védeni kell a nyulak ellen a műanyag törzsvédővel vagy szerves anyagokkal. Nem alkalmas védőanyag a nyulak ellen a fólia, mert alatta a szövetek kipállanak és az újságpapír sem, mert leázik és a nyulak is lenyúzzák a törzsről.

A metszé10 gyumolcsfa metszese dvd 01st megtanulni kívánók figyelmébe ajánlom a 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamomat.

A gyümölcsfákat külön-külön bemutató filmek alkalmasak arra, hogy a kertészkedők egy életre elsajátítsák a metszés tudományát.

A jól metszett gyümölcsfák pedig sokkal szebb és nagyobb mennyiségű gyümölcsöt teremnek majd számukra.

A tanfolyam DVD és a hozzá tartozó kiskönyv ide kattintva rendelhető házhoz.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR