Megmenthető a gyümölcsfa, ha törzsét a mezei nyúl megrágta?

Megmenthető a gyümölcsfa, ha törzsét a mezei nyúl megrágta?

A nyulak, pockok és más éhes állatok életveszélyesen megsebesíthetik a kerti fákat. Védekezés és megelőzés ajánlott.


Meg lehet-e menteni a mezei nyulak által megrágott gyümölcsfákat?

Ha a rágás nem nagy felületű, nem körkörös, akkor a sebet éles késsel simára faragjuk és bekenjük sebvédő anyaggal. Az ilyen sebek egy-két év alatt beheggednek és nem okoznak számottevő visszaesést a fa termékenységében.

szilvafa 01

A nyúlrágás akkor veszélyes, ha a fa törzsének a kérgét a nyulak körben megrágták, mert az ilyen fa nedváramlása megszakad, a kéregben felülről lefelé áramló asszimiláták nem jutnak el a koronából a gyökérzetbe. A körberágott törzsű gyümölcsfát tehát csak az áthidalás alkalmazásával lehet megmenteni. Ez oly módon történik, hogy lehetőleg a megsérült fa vagy más, hasonló fajtájú fa koronájából vágunk le egészséges, egyéves vesszőket és azokat héj alá oltással a felső és az alsó, épen marad kéregrész közé illesztjük. A vesszők néhány hónap alatt összenőnek a fa kérgével és megvalósítják a tápanyagok áramlását.

E témában is helytálló a régi igazság: jobb a bajt megelőzni, mint orvosolni.

Ezért a nyúlrágás szempontjából legveszélyeztetettebb almafák törzsét ősszel be kell kötözni dróthálóval, náddal, napraforgószárral, tüskés ágakkal. Ezenkívül minden fiatal gyümölcsfa törzsét is védeni kell a nyulak ellen a műanyag törzsvédővel vagy szerves anyagokkal. Nem alkalmas védőanyag a nyulak ellen a fólia, mert alatta a szövetek kipállanak és az újságpapír sem, mert leázik és a nyulak is lenyúzzák a törzsről.

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR