Így történik az idősebb gyümölcsfák ifjítása

Így történik az idősebb gyümölcsfák ifjítása

A gyümölcsöskertben hasznos és eredményes lehet ez az igen drasztikus beavatkozás, amely a fa megifjítását teszi lehetővé.

Az idős gyümölcsfák egy bizonyos kort elérve fejlődésükben hanyatlani kezdenek. A korona belseje kiritkul, az árnyékos részeken a vázágak felkopaszodnak. Ennek következtében a gyümölcs egyre apróbb, íztelenebb, és fogyasztásra kevésbé alkalmas lesz. Ha az ilyen gyümölcsfa gyökérzete és törzse még egészséges, akkor sor kerülhet az ifjítására. A gyengén növekvő, beteges törzsű fákat azonban nem célszerű ifjítani, hiszen a csökkentett koronát pótolni kell, a sebeket be kell hegeszteni, ehhez pedig a gyökérzetnek sok tápanyagra van szüksége.

A metszés alkalmával rendszeresen sor kerül részleges ifjításra is. Ez különösen a termőkaros és sövény formájú gyümölcsfáknál válik szükségessé, már a 10-12. évtől kezdve. A részleges ifjítás azonban korántsem olyan erélyes és veszélyes eljárás, mint az idősebb fák teljes ifjítása.

Amikor elhatároztuk, hogy egy idősebb gyümölcsfa koronáját megifjítjuk, akkor először a feleslegesnek tartott ágakat fűrészeljük ki tőből. Csak ezután kerüljön sor a kialakítandó korona későbbi vázát képező ágak visszavágására.

A megmaradó ágakat az egészséges vessző felett fűrészeljük le. Ha ilyen alkalmas vesszőt nem találunk, akkor olyan helyen vágjuk vissza az ágat, ahol az meghajlott. A hajlatokban ugyanis rejtett rügyek helyezkednek el, amelyekből új hajtásokat nyerhetünk. Ezeket a hajtásokat és a metszési felület alatt közvetlenül elhelyezkedő vesszőket érintetlenül hagyjuk, növekedésüket nem gátoljuk.

A vastagabb ágakat nagyon óvatosan kell lefűrészelni. Célszerű először alulról befűrészelni az ágakat, és azután felülről fűrészelve eltávolítani. így megakadályozzuk az ág lerepedését és a fűrészlap okozta roncsolást is. A fűrészelt sebek lehetőleg függőleges irányúak és minél kisebb felületűek legyenek. Még a legjobban karbantartott fűrész is roncsolt sebet hagy maga után. Ezért a fűrészelt sebet kacorral lesimítjuk és fasebkátránnyal vagy fémmentes olajfestékkel lezárjuk.

A szakszerűen végrehajtott ifjítást valamennyi gyümölcsfaj elviseli. Az alma- és a körtefákat, valamint a birs- és a naspolyabokrokat a tél végén, de feltétlenül a rügyfakadás megindulása előtt ifjítjuk. A cseresznye-, a meggy-, a kajszi- és az őszibarack-, valamint a szilvafákat augusztusban, szeptemberben ifjíthatjuk a legjobb eredmény reményében, de nem ártalmas a tél végi ifjítás sem.

Az ifjítást követő évben az egészséges gyökérzetű és törzsű gyümölcsfák sok vízhajtást fejlesztenek. Ez az egyetlen eset, amikor a vízhajtások hasznosnak minősülnek, mert ezekből lehet az új koronát felnevelni. Már az első évben meg kell őket ritkítani úgy, hogy azoknak a növekedését segítsük elő, amelyek a megfelelő helyen törnek elő és a kívánatos irányban növekednek. Természetesen meghagyjuk és metszegetéssel irányítjuk az eredeti korona vesszőit is.

A megifjított fa fokozott gondozást kíván. Lássuk el az ilyen fákat bőségesen tápanyaggal, időnként öntözzük meg, és fordítsunk különösen nagy gondot növény- védelmükre. A fiatal, lédús hajtások ugyanis könnyen fertőződnek gombás betegségekkel. Ezért nagy szükség van arra, hogy a lombvédő permetezéseket idejében és gondosan hajtsuk végre. A szakszerűen ifjított és utána megfelelően gondozott gyümölcsfák 3-4 év múlva ismét teremnek.

idos fa ifjitasa 01
Idős fa ifjítása
1. megmaradt termőrész, 2. a koronát növelő hajtóvesszők,
3. letermett öreg ágrész, 4. az ifjított korona távlati képe

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR