Gyümölcsfák ügyes gondozása tavasszal

Gyümölcsfák ügyes gondozása tavasszal

Március végén, április elején arra törekedjünk, hogy minél sikeresebb legyen a megporzás, ezen keresztül pedig a gyümölcskötődés.

A néphit szerint Sándor, József és Benedek az a három nevezetes személy, akik a tavaszi napéjegyenlőség idején felelősek azért, hogy megjelenjen a rügyfakasztó meleg. Ez az időjárás az idén nem következett ugyan be, de minden kertészkedő ember reménykedik abban, hogy ami késik, az nem múlik!

A lemosó permetezéssel március végén nem lehet várni, mert a rügyek szövetei olyan érzékenyek, hogy a permetlé ilyenkor már perzseléseket is okozhat. Ha már kipattantak, akkor már ne pótoljuk a permetezést (csak írjuk be a naptárba, hogy jövőre ne felejtsük el). A gyümölcsfák alakító és ritkító metszésén többségünk már túl van és várja, hogy virágzás idején meleg, napsütéses és szélmentes idő fogja elősegíteni a virágok megtermékenyülését.

gyumolcsfak gondozas tavasz 02

A gyümölcsfajták jelentős részének a virágai öntermékenyek, tehát nincs szükség az idegen virágporra, mégis úgy véljük, hogy az idegen-beporzásból több és jobb gyümölcs fejlődik. Számos, igen értékes gyümölcsfajtánk (pl. Jonathan alma, Pándi meggy) virágai kifejezetten önmeddőek, tehát csak más, közelben levők pollenjével termékenyülnek meg.

Ezen a problémán úgy lehet segíteni, hogy az önmeddő fák közé sok virágport termő fajtájú fákat telepítünk. A leggazdaságosabb megoldás azonban, ha öntermő csemetéket ültetünk. A gyümölcsnemesítők egyik fontos célja az, hogy az új fajták öntermő virágokat nyissanak.

A virágok megporzását főként a háziméhek végzik, amelyek nektárt és virágport gyűjtve beporozzák a virágok bibéjét, a pollen a magházba jut és megkezdődik a gyümölcstermés fejlődése. A megporzásban régebben jelentős szerepet vállaltak a vad rovarok (darazsak, hangyák, lepkék stb.) is, ezek azonban rendkívül megritkultak, esetleg ki is pusztultak, ezért a méhekre fokozottan nagy szükségünk van.

További olvasnivaló a gyümölcsfák gondozásáról:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR