Ezért szárnyal a brokkoli árfolyama

Ezért szárnyal a brokkoli árfolyama

Élelmezési szempontból rendkívül értékes termény. Hogyan termesszük otthon?


Rendkívül gyorsan fokozódik a brokkoli termelése és fogyasztása; erre mi se jellemzőbb, mint az, hogy a FAO (Food and Agriculture Organisation) statisztikájában eddig a „karfiol és brokkoli” sor helyett ezentúl a „brokkoli és karfiol” sor szerepel.

A brokkoli (Brassica oleracea L. var. italica) mutáció útján született, minden valószínűség szerint Itáliában és először itt vált népszerűvé. A világ évi össztermése kb. 20 millió tonna, amelynek jelentős részét Olaszországban, Kínában és Indiában termelik meg. Nálunk csak a XX. század közepén vált ismertté és alig néhány évtizede termelik és fogyasztják.

Élelmezési szempontból rendkívül értékes termény, mert a rózsája gyulladásgátló, a szívbetegségeket és a daganatos betegségeket kialakulását előzi meg. A rákos megbetegedések elleni mirozináz enzim azonban főzés közben elbomlik, ezért ajánlatos párolással étekké készíteni!

Az átlagos kerti talajokon egy idényben akár három fázisban is termelhető. (A tévedés elkerülése céljából: természetesen nem ugyanazon a kertrészen, hanem forgóban!) A palántái 4-6 hét alatt válnak kiültethetővé és a tenyészidejük szabadföldön igen rövid (60-70 nap); a korai termelésűt június végén, a nyári ültetésűt augusztusban, az őszit októberben lehet betakarítani.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR