Városi gyógynövények

Városi gyógynövények

Sokan gondolják, hogy az egyre jobban megbecsült gyógynövényeket szinte kivétel nélkül az erdőkben és a mezőkön lehet begyűjteni.

Pedig sok értékes orvosságos növény itt él a közelünkben, kéznyújtásnyira tőlünk a városokban, sőt még a fővárosban is. Közülük hármat mutatok ma be.

A csalán a biokertészek kedvence

Csodálatos növény a csalán, amely parlagterületeken, árokparton, kerítések tövében tömegesen nő. Valamikor finom vásznat készítettek a rostjaiból, a friss hajtásaiból levest és főzeléket főztek, de állatok takarmányozására is alkalmas. Manapság a biokertészek a belőle készített levet növényvédelemre használják.

Csalán

Teája A és K-vitamint, továbbá vasat tartalmaz, enyhén abiotikus. Gyökerének kivonata csökkenti a koleszterinszintet és a prosztata túltengés okozta panaszokat. Gyógyfürdőkben reuma és köszvény kezelésére használják. Fokozza a a fejbőr vérellátását, ezért hajszeszt készítenek belőle. A görcsös izmokat csalánköteggel ütögetik. A természetgyógyászok az akupunktúrás szúrások helyét dörzsölik be csalánfőzettel.

A hársfa teája sok mindenre gyógyír

A hársfa egyike a legkedveltebb, szép koronájú, illatos virágú fáinknak. Virágai most nyílnak és most gyűjthetők. De nem mindegyik hársfa virága használható, csak az aprólevelű és a nagylevelű, ún. kőhársaké. Az ezüst, vagy molyhoshárs virágát csak az ipar dolgozza fel. Tessék kímélni a hársfákat, ha virágokat szednek róluk, mert néha úgy megkopasztják szegényeket, hogy belepusztulnak!

Hársfa

A hársfa teája izzasztó, nyugtató, köhögést csillapító hatású. Bőrápoló és fürdő készítmények adalékanyaga. A hársfaméz kiváló torokápoló szer.

A fecskefű szemölcsöt irt

A fecskefű (lásd a legfelső képen) évelő, lágyszárú, aranysárga virágú növény. Ha a szárát megtörjük, aranysárga tejnedv csöppen ki belőle, amellyel hagyományosan szemölcsöt és tyúkszemet irtanak. A növényből fájdalomcsillapító, epegörcs-oldó, baktériumölő, tumorgátló készítményeket állítanak elő. Az ipar fogkrémek és szájvizek készítésére használja. Heves hatású, ezért teát ne főzzenek belőle!

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR