Tojásgyümölcs (padlizsán): magaságyban hogyan neveljük?

Tojásgyümölcs (padlizsán): magaságyban hogyan neveljük?

A magaságy fontos és nagyon értékes növénye. A termesztéséhez azonban csak az fogjon hozzá, aki képes kielégíteni a növény állandó és jelentős vízigényét, mert enélkül a termett bogyók keserűek, élvezhetetlenek lesznek.


Minden tekintetben nagyon igényes növény. Csak a tápanyagokkal jól ellátott, humuszos, enyhén lúgos, laza talajokban érzi jól magát. A sok napfényt és a meleget szereti.

Padlizsán

Hosszú tenyészideje miatt palántázással termeszthető; jól fejlett palántáit csak május közepén ültessük ki, mert a legkisebb fagy is elpusztítja őket.

Tenyészterülete 50x30 cm legyen.

Érdemes megpróbálkozni paradicsomba oltásával (ékoltással), mert az így nevelt növények valamivel igénytelenebbek lesznek.

Figyelem! A tojásgyümölcs a burgonyabogár kedvenc tápláléka. A roppant falánk kártevő először ezen a növényen jelenik meg, és egy-két nap alatt tarrá rágja a leveleit úgy, hogy csak a levélerek maradnak meg.

A kifejlett bogyókat késsel vagy ollóval szedjük.A tojásgyümölcs kiváló saláta-alapanyag, de elkészíthető pástétomnak, pörköltnek, töltve, rántva és lecsónak egyaránt.

Egy fejlett tőről 5-8 tojásgyümölcsöt (3-4 kg-ot) takaríthatunk be.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR