Padlizsán (tojásgyümölcs) termesztése és felhasználása

Padlizsán (tojásgyümölcs) termesztése és felhasználása

Az akár 1 m magasra is megnövő tojásgyümölcs (Solanum melongena) - ismertebb nevén padlizsán - a burgonyafélékhez tartozó egyéves növény.

A padlizsán az olasz és görög konyhában jelent meg először

Eredetileg Kelet-Indiából származik, innen került be Európa déli területeire - elsőként Olaszországot és Görögországot hódította meg -, majd a többi mediterrán éghajlatú országban is termeszteni kezdték. Rövid idő alatt közkedvelt zöldségnövénnyé vált, a helyi konyhákban számos étel alapanyaga, köszönhetően annak, hogy igen sokféle módon elkészíthető.

Padlizsán

A növény termésének magas a C-vitamin tartalma, valamint gazdag karotinban és ásványi sókban.

Gyökérzete a paradicsoméhoz hasonló, kb. 80 cm, szára fásodó. Levelei 8-12 cm hosszúak, virágai kék színűek. Maga a termés a néhány centiméterestől egészen a 30-32 cm-es hosszúságot is elérheti, formáját tekintve tojásdad vagy gömb alakú. Színe a mélykéktől a sötétliláig változhat.

Padlizsán

A padlizsán termesztése úgy történik, mint a paprikáé

Az utóbbi években nálunk is egyre népszerűbbé vált, egyre többen ültetik kertjükbe.

Szaporítása magvetéssel a legegyszerűbb. Ha palántákkal próbálkozunk, ügyeljünk arra, hogy csak akkor ültessük ki, ha már elég kedvező az idő, mivel a növény kedveli a meleget (25 °C-os hőmérsékleten fejlődik legjobban), valamint a napi több órás napsütést.

A földjét a kiültetés előtt ássuk fel, trágyázzuk, hasonlóan ahhoz, mintha paprikát ültetnénk. A tápanyagszegény talajban a növény satnya marad, nem fejlődik megfelelően.

A magokat március utolsó napjaiban ültessük el, majd a kb. 8-10 nappal később kikelő magoncokat ritkítás után május közepe táján ültessük ki a szabadba (ha már éjjel sem hűl a levegő 15 °C alá). A kiültetésig biztosítsunk a növénynek 18-20 °C-os hőmérsékletet.

Akár több palántát is ültethetünk egymás mellé, ügyelve arra, hogy az ideális sor- és tőtávolság kb. 40x40 cm. A talajt ültetés után alaposan öntözzük be, és a földet nyáron se hagyjuk kiszáradni.

A padlizsán elkészítése

Az első termések július végén, augusztus elején várhatók. Csak a teljesen érett termést szüreteljük le, ha túl korán leszedjük, elmarad a további zöldséghozam. Ha viszont a kelleténél később szedjük le, a termés íze kellemetlen keserű lesz. A kellően érett termés színe szép élénk, héja fényes, míg a túléretté sötét és matt.

Padlizsán

A termés hűvös helyen kb. egy hétig tartható el. Készíthető belőle egyebek mellett pástétom, de kirántva is ízletes, sőt akár meg is tölthetjük vagy süthetjük.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR