Nyílik és gyűjthető a bodza virága

Nyílik és gyűjthető a bodza virága

A májusban és júniusban nyíló virágokból finom szörpöt főzhetünk, sőt sütve is fogyaszthatjuk.


Az egész földön megtalálható növény; terebélyes bokorrá vagy kis fává fejlődik. A tápanyagokban bővelkedő, nyirkos talajokon érzi magát legjobban, de a szárazságot is elviseli, sőt a városok szennyezett levegője se árt neki. Nálunk az ország egész területén találkozhatunk vele. Nagy, tányérszerű, fehér virágzatai május-júliusban nyílnak és kellemes, jellegzetes illatúak.

Ősrégen ismerik és évszázadok óta sokféleképpen hasznosítják a bodzát. Egyes vidékeken legendák szóltak arról, hogy Krisztus keresztfáját bodzából ácsolták és Júdás bodzafára akasztotta fel magát.

bodza viraga gyujtheto 02

A szárított virágából teát főztek és azt székrekedés ellen, meghűlés és köhögés esetén, valamint vértisztítóként használták. Elterjedt szokás volt, hogy a virágzatot palacsinta tésztába mártva sütötték meg. Manapság is gyűjtik a virágokat, amelyekből kellemes, szénsavas üdítő ital készül. Az érett bogyók jelentős mennyiségben tartalmaznak vitaminokat, folsavat, ásványi anyagokat és mikroelemeket.

bodza viraga gyujtheto 03

A természetjárók szívesen gyűjtik ma is a bodza virágait és érett bogyóit, de ügyelni kell arra, hogy ez ne szennyezett területről történjék. FIGYELEM! A bodza minden egyéb zöld része mérgező!

A fekete bodzát nálunk már jelentős méretű ültetvényekben termelik. Az érett bogyók nagy részét exportálják.

Vigyázat: több bodzafaj létezik! Így különböztessük meg őket >>

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR