Mit tehetek levéltetvek tömeges elszaporodása ellen?

Mit tehetek levéltetvek tömeges elszaporodása ellen?

A levéltetvek igen gyakori és nagyon veszedelmes kártevői a kerti növényeknek, mert kiszívják a növények nedveit; ennek nyomán a levelek meggörbülnek, hólyagosak lesznek, megsárgulnak, ha nem védekezünk idejében a levéltetvek elszaporodása ellen, akkor növényeink el is pusztulnak.

A kerti növényeken a levéltetvek számos faja élősködik. Nagyon gyakoriak az őszibarackfákon (zöld levéltetvek), a cseresznyefákon, ahol a hajtásvégi levelek összegörbülését okozzák (fekete levéltetvek), az almafákon, ahol a hajtásvégek piros elszíneződését idézik elő (hamvas levéltetvek), a ribiszkén, ahol a levelek elszíneződését és felhólyagosodását (levélpirosító ribiszke-levéltetű) eredményezik.

leveltetvek tomegesen 01

A levéltetveket pusztítják ugyan a hasznos rovarok (katicabogár, fátyolka stb.) és az énekes madarak, de tömeges elszaporodásuk esetén permetezni kell ellenük Decis vagy Karate rovarölő szerrel. A kezelt növényeket ajánlatos figyelgetni, mert a rovarok egy-két hét múlva újból elszaporodhatnak, tehát a permetezést meg kell ismételni.

leveltetvek tomegesen 03

Ha a növényeken vagy a környékükön hangyákat látunk sürögni-forogni, akkor ott minden bizonnyal levéltetvek szívogatják a lédús szöveteket. A hangyák pedig a levéltetvek potrohán kiválasztott édes váladékokból, a mézharmatból táplálkoznak, megragadják és elszállítják más növényekre a levéltetveket, sőt masszírozással fokozott mézharmat kiválasztásra ösztönzik őket. Ha a levéltetveket kiirtjuk, a hangyák is el fognak tűnni a növényekről! Ne a hangyák, hanem a levéltetvek ellen védekezzünk tehát!

További olvasnivaló a levéltetvekről:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR