A fagy beálltával cél a környezetbarát jégmentesítés

A fagy beálltával cél a környezetbarát jégmentesítés

Az első teendő a hó ellapátolása, hiszen a hó letaposva nehezen járhatóvá válik. Ha csúszós marad a letakarított felület, vagy ha nedvesség éri és lefagy, akkor azt a jeget feloldó szóróanyagokkal tehetjük biztonságossá. A korábbiakhoz képest fontos változás, hogy a jégoldáshoz ma már környezetet kímélő megoldást kell választani.

A most érvényes jogszabály értelmében a jégtelenítő szer, amit használunk, nem károsíthatja a közelben lévő növényeket. Két helyzet lehetséges: hogy van csatorna a közelben, ami levezeti a csapadékvizet, ilyenkor a hagyományos útszóró só használható, de minél kisebb mennyiségben. Amennyiben a jégtelenítő anyag eljuthat fás szárú növények gyökeréhez, környezetkímélőbb anyagokat kell használnunk. Ezekből szerencsére több típus is megtalálható a hazai kínálatában.

Beválhat az útszóró só

A hagyományos útszóró sót (nátrium-klorid) olyan területekre ajánljuk, ahol a fás szárú növényeket a közvetlen útsózás nem veszélyezteti. Felhasználásánál ügyeljünk arra, hogy csakis a szükséges mennyiséget juttassuk a területre, ezzel is óvjuk a környezetünket. Nagyobb havazásokkor naponta kétszer javasolt a hótól megtisztított felületet felszórni.

A só feloldja a jégpáncélt, járhatóvá teszi az utat, járdát.  A nátrium-klorid akkor oldja meg a problémát, ha -7 fok felett van a hőmérséklet.

kornyezetbarat jegmentesites 02

Zöldebb megoldás az útkáli

Az útszóró sónál hidegebb időben, akár -18 fokos hőmérsékletig hatásos az útkáli. További előnye, hogy kíméletesebb az élővilághoz. Nem csípi ki a kutyák lábát, nem tesz kárt a cipőkben. Az útkáli egyfajta környezetbarát műtrágya kálium-klorid, magnézium-klorid, zeolit és kis mennyiségű nátrium-klorid. Remek választás, ha a környező növényekre tekintettel vagyunk. Miután lebomlik, mészkő, nitrogén és talajjavító hatású zeolit marad utána.

kornyezetbarat jegmentesites 03

A jégoldó granulátumok naponta kétszer használandók

Ha havazik, naponta kétszer érdemes felszórni a síkosságmentesítő anyagokkal a járdát vagy más területet.

A házunk előtt lévő járdaszakasz biztonságossá tétele a mi feladatunk – így a síkosságmentesítés sokak számára megoldandó feladat télen.

A jégmentesítés nélkül sok helyen válnak járhatatlanná az utak, járdák, ha beáll a fagy. Idehaza átlagosan 50-60 nap van az évben, amikor az úttestek síkossá válnak.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR