Mire van szüksége most a gyümölcsfáknak?

Mire van szüksége most a gyümölcsfáknak?

Néhány olyan fontos munkára szeretném felhívni a figyelmet, amelyek elvégzése feltétlenül szükséges a bőséges és egészséges termés érdekében.

Ritkítani érdemes a gyümölcsöket!

Az alma, körte, az őszibarack és a kajszibarack fák termését meg kell ritkítani olyan mértékben, hogy két szomszédos gyümölcs a teljes kifejlődés idején se érjen össze. A gyümölcsritkítás nem csökkenti a várható termés mennyiségét, viszont számottevően fokozza a gyümölcs minőségét és takarékoskodik a fa tartalék tápanyagaival.

Betakarítás után jön a zöldmetszés

A korai érésű gyümölcsök betakarítása után kerüljön sor a zöldmetszésre, amellyel a fa koronáját szellőssé, napsütötté, könnyen megpermetezhetővé tesszük. Elsősorban a sűrűn álló, az egymást keresztező, a korona belseje felé törekvő hajtásokat kell tőből kimetszeni, de gondolni kell a fattyúvesszők ritkítására is. a metszéssel okozott sebek ilyenkor gyorsan begyógyulnak.

A házikerti gyümölcsfák metszése gyorsan elsajátítható tudomány, amelyről kollégáimmal 100 perces videó-tanfolyamot készítettünk (ide kattintva megtekinthető, megvásárolható).

Hogyan védekezzünk a betegségek ellen?

Egész nyáron figyelemmel kell kísérni a gyümölcsfákat és meg kell őket védeni a gombás, baktériumos és vírusos betegségektől, valamint a kártevő rovaroktól. Az előbbiek ellen megelőző permetezéssel védekezhetünk, de az utóbbiak ellen csak akkor léphetünk fel, ha járványszerűen jelentkeznek! A nagyon sokféle permetezőszer között hovatovább csak a jól képzett növénydoktor ismeri ki magát, ezért permetezés előtt célszerű helyi ismeretekkel rendelkező, gyakorlott szakember véleményét kikérni. Gondoljon arra, hogy betegség esetén se szed be ismeretlen gyógyszert. A beteg távollétében pedig a legjobb orvos vagy gyógyszerész se tud megfelelő diagnózist megfogalmazni és eredményes terápiát javallani.>

Aki pedig máris a jövőt tervezi, gondoljon arra, hogy a gyümölcsfajták helyes megválasztásával sok pénzt, fáradságot és kudarcot takaríthat meg magának!

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR