2009-ben jubilált a Debreceni virágkarnevál

40. alkalommal rendezték meg az idén Debrecen városában a virágkarnevált. Akadnak, akik még mindig ragaszkodnak ahhoz a felületes véleményükhöz, hogy a virágkarnevál nem több egy grandiózus giccsparádénál.

debrecen040

Annak a több, mint 300 000 embernek, akik végignézték a karneváli felvonulást, nem ez volt a kialakult véleményük. Ők arról győződtek meg, hogy ez a rendezvény nemes gondolatokat és érzelmeket ápol könnyen emészthető formában és örömet, kikapcsolódást nyújt a nézőknek a hétköznapi élet szürkeségéből. Ezt bizonyították a város utcáit és a stadiont megtöltő lelkesült arcok, amelyek megcsodálták a virágos kocsikat, a felvonuló táncos, zenés, mutatványos csoportokat, a kerékpárosok százait, a balatonfüredi Anna-bál szépségkirálynőjét, este pedig a tűzijátékot és az utcabál vidám, zajos forgatagát.

debrecen043

A nemes versengésben részt vevő kompozíciók virágokból és más növényi részekből (levél, termés, kalász, rost, gyökér) épülnek fel és többnyire egy mese vagy legenda (Lúdas Matyi, Süsü, a sárkány, Csodaszarvas, Öreg néne őzikéje, Mehemed) figuráit jelenítik meg, nem nélkülözve a humor eszközeinek alkalmazását sem! De ez nem halványította el az eredeti célt: a virágok szépségének, változatosságának, sokaságának látványát.

debrecen012

A virágkocsik díszítésére főleg itthon termesztett és gyűjtött növényeket használnak a tervezők. Az évszaknak megfelelően most a kardvirág, az őszirózsa, a bársonyvirág,a napraforgó, a cickafark és az aranyvessző dominált Az ember és állatfigurákat hungarocellből faragták ki és a felületek fedésére szalmarózsák millióit, nádbugát,babérlevelet, zabkalászt és zuzmót használtak. Sajnos kevés alkalommal éltek a búzakalász, a szalma,a kukoricacsövek, az alma, a körte, a paprika, a paradicsom, a tökfélék, a pattogatott kukorica, stb. alkalmazásának lehetőségével. Kedvező jelenség, hogy kevesebb külhoni származású növény-anyag (pálmalevél, trópusi növényrészek) került a kompozíciókba, ezeket fenyőágak, boróka és tujahajtások helyettesítették. A kocsik platóját gyepszőnyeggel vagy mohával vonták be.

debrecen032

A zsűri elnöki tisztségét - immár  sokadszor - Dr. Bálint György töltötte be, a virágkötőket Mezőffy Tamás, ifjúsági virágkötő Európa-bajnok képviselte. Részt vett a bírálatban Ráczkevei Anna, Dobó Kata és Németh Kristóf színművész, valamint Sándor Tamás válogatott labdarúgó is. Rendkívüli tagja is volt a zsűrinek: Virágos Gizella, háromgyermekes debreceni édesanya, gyakorló kertbarát, aki a virágkarnevál napján töltötte be 40. életévét!

Az élcsapat eldöntésében nem volt könnyű helyzetben a zsűri, mert mindössze néhány pont különbség választotta el a kompozíciókat egymástól. Végül a virágkocsik versenyében az első díjat Debrecen Megyei Jogú Város Lúdas Matyit ábrázoló kocsija nyerte el; a második helyezést a Debreceni Vagyonkezelő Zrt „Nem vagy egyedül”, a harmadik helyezést pedig az A.K.S.D. Kft. „Tapossa laposra” címet viselő alkotása nyerte el. A közönség külön díját a Fórum Bevásárlóközpont  „Dzsungel-parádé” című kocsija érdemelte ki.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR