Mikor nagyon fontos a gyümölcsritkítás?

Mikor nagyon fontos a gyümölcsritkítás?

Ha kevés a gyümölcs, az a baj, ha pedig sok, akkor az a baj. De legalább az utóbbi ellen tehetünk valamit!

Kora tavasszal a mandula, a cseresznye és a meggyfák virágpompája (és a bőséges termés reménye) vidámítja meg a kertészkedők téli, borús hangulatát. A virágoknak azonban csak egy része termékenyül meg. Ez a jelenség a a nagyvárosok kertjeiben a leginkább szembetűnő, ahol nincs a közelben méhészet és a hasznos méhek nem porozhatják meg a kinyílt virágokat. Fokozza ezt a helyzetet az is, hogy a vegyi növényvédelem és egyéb ártalmak következtében a vadon élő rovarok (dongók, legyek, lepkék, darazsak stb.) száma igen nagy mértékben lecsökkent, pedig ezek is jelentős részt vettek a virágok megtermékenyítésében.

Ha sok a gyümölcs

Az egészséges virágokból kialakultak a terméskezdemények, amelyeket a kártevők és betegségek tovább ritkítottak, nem is beszélve a késői fagyos napokról és a sok helyen hullott jégesőkről. Ennek ellenére egyes gyümölcsfajoknál, illetve egyes fák néhány ágán azt tapasztalhatjuk, hogy a fejlődő gyümölcsök szorosan állnak egymás mellett és akadályozzák egymás fejlődését, beérését és színeződését. Ez a helyzet még a permetezés hatásfokát is csökkenti.

gyumolcsritkitas fontos 02

Két gyümölcs között egy harmadik is férjen el!

A gyümölcsrikítást az alma, a körte, a sárgabarack, az őszibarack és a nektarin fákon feltétlenül el kell végezni és a gyümölcsöket annyira kell megritkítani, hogy a teljes kifejlődésük után a két, szomszédos gyümölcs között egy fejlett harmadik is elférjen!

Alma és körte ritkítása

Az alma és a körtefák gyümölcsei a termőrészen csoportosan helyezkednek el. Ezek közül csak 1-2 egészséges, formás gyümölcskezdemény maradjon meg, a többit ollóval, a kocsány közepén le kell vágni.

gyumolcsritkitas fontos 03

Barack és szilva ritkítása

A barackfélék gyümölcsritkítása azért is különösen fontos, mert a csonthéj kialakításához a fa igen sok tápanyagot használ fel, ami a megmaradó gyümölcsök húsát növelhetné. A felesleges gyümölcsöket csavarással lehet a termőrésztől elválasztani.

Nagy gyümölcssűrűség esetén a szilvafák gyümölcseit is ajánlatos megritkítani.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR