Májusi növényvédelmi teendők a kertben

Májusi növényvédelmi teendők a kertben

Összegyűjtöttük a legfontosabb munkákat, amelyekkel a tavasz utolsó hónapjában javíthatunk a kerti növények egészségén.


Májusban a kártevő rovarok és a gombás betegségek is megjelennek, ami szükségessé teszi az ellenük való permetezést. Ehhez mindenekelőtt meg kell határozni, hogy milyen kártevő ellen van szükség a beavatkozásra, ezt követően kell eldönteni azt, milyen növényvédő szert használjunk.

Csak engedélyezett szerekkel permetezzünk az előírásos töménységben. Fölösleges többletköltség töményebb permetlével permetezni, mert az nem hatékonyabb, de fokozottan szennyezi a környezetet.

majusi novenyvedelmi teendok 02

Megkértük az OpenAI-t is, hogy állítson össze nekünk egy 2023. májusra szabott teendőlistát. Ezt a 7 munkát javasolta:

Májusban a házikertben számos növényvédelmi munka végzése javasolt lehet, a következők közül néhány:

  1. Gyomirtás: Ellenőrizze a kertben és a növényágyásokban található gyomnövényzetet, és távolítsa el őket. Fontos, hogy a gyomokat lehetőleg a gyökérzetükkel együtt távolítsa el, hogy ne szaporodjanak tovább.
  2. Kártevők elleni védelem: Ellenőrizze a növényeket kártevők jelenléte szempontjából. Ha észlel károsítókat, például levéltetveket vagy hernyókat, használjon megfelelő rovarirtó szert vagy természetes kártevőirtó módszereket.
  3. Betegségek elleni védelem: Ellenőrizze a növényeket a betegségek jelei szerint. Például, ha észlel gombás fertőzéseket vagy levélfoltosságot, kezelje a növényeket megfelelő fungicid vagy biológiai szerekkel.
  4. Öntözés: Májusban a növények vízigénye általában megnő. Figyelje, hogy a növények elegendő vízmennyiséget kapjanak. Ügyeljen arra, hogy az öntözés megfelelően történjen, és elkerülje a túlzott vagy elégtelen öntözést.
  5. Trágyázás: Májusban a növények tápanyagigénye is megnőhet. A talajtípustól és a növényektől függően kijelölhet trágyázási időpontokat és módokat. Használjon megfelelő műtrágyákat vagy szerves trágyázási módszereket.
  6. Metszés: Ha még nem végezte el a tavaszi metszést, májusban még mindig elvégezheti. Az elhalt vagy sérült ágakat távolítsa el, és formázza meg a növényeket a megfelelő méretre és alakra.

majusi novenyvedelmi teendok 03

Minden évben számítani kell arra, hogy egyes kártevők háttérbe szorulnak, más, eddig ismeretlenek viszont megjelennek. Az utóbbi években például fokozódik a meztelencsigák kártétele. Ezek roppant falánkak, szinte minden zöld növényi részt lerágnak, igen nagy károkat okoznak, még a frissen érő szamócákat is elfogyasztják a kertészkedő ember elől. A legbiztosabb védekezés ellenük az összeszedésük, amelyet oly módon lehet eredményesebbé tenni, hogy estefelé nedves textíliát helyezünk ki a csigák által gyakran felkeresett helyen, a kártevők éjjel ez alá húzódnak, így reggel könnyen összeszedhetők!

A kereskedelemben kapható csigaölő szerek igen hatékonyak, de mérgezőek, ezért a háziállatokat (kutyát, macskát, baromfit) távol kell tőlük tartani.

A rovarkártevők közül a liszteske és a kabócafélék terjednek, ellenük rovarölő permetezéssel kell védekezni.

majusi novenyvedelmi teendok 04

Gyomirtás tavasz végén

A kertészkedő ember szinte egész évben kénytelen küzdeni a gyomnövények ellen. Ezek elveszik a termőhelyet a kultúrnövények elől, felélik a talajban levő tápanyagot és vizet, árnyékolnak, és számos betegséget, illetve kártevőt is terjesztenek. Minden idegen növény, amely a céltudatosan termesztettek között nő, gyomnak számít, így például a rozs is gyom a búzatáblán! Sok esetben a kultúrnövények "elvadulnak" és veszedelmes gyomok lesznek, ilyen például az Amerikából importált selyemkóró, amely az Alföldön elterjedt és nehezen kiirtható gyom. Értéke viszont, hogy igen jó méhlegelő!

A kerti gyomok irtását tavasszal kell megkezdeni, mert az apró növényeket még könnyű kikapálni, kigyomlálni. A derékig érő gyomerdőket csak nehéz munkával lehet felszámolni, de addig már jelentékeny kárt okoztak. A kiskertben, ahol sokféle növény él egymás mellett, általában nem ajánlatos gyomirtó vegyszert használni.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR