Kettős hatás a szürkepenész és a monília ellen (x)

A gyümölcsfélék virágzási és gyümölcsérési időszakában komoly gazdasági kárt okozhatnak a moníliás betegség különböző kórokozói. A Switch nevű növényvédőszer védelmet nyújt.

Csonthéjas ültetvényekben hűvös, csapadékos időjárás esetén a virágokat fertőzve bejutnak a fás részekbe is, ezáltal a vesszők, gallyak is jelentős mértékben károsodnak. Az elhalt vesszőkön, gallyakon a fertőzés hatására megjelenik a mézgakiválás, mely a betegség kísérő tünete. A gyümölcs érési időszakában az epidermiszen, vagy sérüléseken, kártevők által kialakított sebeken keresztül jut be a kórokozó. A gyümölcsökön rothadást előidézve megjelenik a jellegzetes fehér penészgyep.

Alma

Szőlőben, bogyós kultúrákban és zöldségfélékben a szürkepenészes rothadás idézhet elő jelentős terméscsökkenést. A szőlőt a virágzási és az érési időszakban károsítja. Az érzékeny szőlővirágzaton egyes virágok, vagy virágrészek fertőződnek, száradnak le. Érés kezdetén a kis gócokból kiinduló fertőzés rövid idő alatt a fürtök szinte teljes pusztulását eredményezi. Bogyós gyümölcsűeknél a lédús termésen először barna, rothadó bevonatot képez, majd a folton megjelenik a szürke színű penészbevonat. Levélzöldségeknél, dísznövényeknél elsősorban sérüléseken hatol a növény szöveteibe és a szár, levélnyél, levélzet, virágok rothadását idézi elő.

A Syngenta új gombaölő készítménye, a Switch 62,5 WG egy már ismert, a gyakorlatban bevált készítmény, a Chorus hatóanyagát, és egy, főként a vetőmagvak csávázásánál használt gombaölő hatóanyagot tartalmaz. A mikrogranulátum formátumú szer két hatóanyag gyári kombinációja révén hatékony, megbízható védelmet képes kifejteni a szürkepenészes és moníliás betegségek ellen, valamint kulcsfontosságú a gombaölő szerekkel szemben kialakuló rezisztencia elkerülésében.

A két hatóanyag eltérő hatásmóddal, különböző ponton fejti ki hatását. A fludioxonil kontakt módon, a virág, termés felületén képes megakadályozni a gombaspórák kicsírázását és a spóratömlő növekedését. A ciprodinil a felületről dinamikusan és folyamatosan jut be a növény epidermiszébe és a mélyebb szöveti részekbe. Gátolja a gomba behatolását és a micélium növekedését a mélyebb szöveti részekben. A kombinált termék hatékonyabb védelmet ad a célkórokozók ellen, mint a két hatóanyaga önállóan, azonos dózisban. A két hatóanyag szélesebb hatásspektrumot is nyújt, így a készítmény hatással rendelkezik szőlőben a feketerothadás, valamint a keserű rothadást okozó Aspergillus és Cladosporium fajok ellen, illetve meggyben a glöospóriumos termésrothadás ellen. Engedélyét szőlőben, meggyben, bogyósokban (szamóca, málna, szeder), levélzöldségekben (saláta, endívia, rukkola) és dísznövényekben való felhasználásra kapta meg.

A Switch csemege- és borszőlőben szürkepenészes betegség ellen megelőző jelleggel, 1-2 alkalommal használható fel a fürtzáródási és zsendülési időszakban. A permetezést 0,8-1,0 kg/ha-os dózisban (8-10 g 10 l vízben) 400-800 l/ha vízmennyiséggel javasolt végrehajtani. A fürtzáródás előtt célszerű rotációban váltogatni egyéb szürkepenész ellen engedélyezett, kontakt (pl. folpet) hatóanyaggal. A fürtzáródást követő alkalmazás esetén korai érésű csemege- és borszőlőnél a kezelés időpontjának megválasztásához figyelembe kell venni a 14 napos élelmezés-egészségügyi várakozási időt.

Meggyben a monília virágfertőzése ellen a virágzás kezdetén, fővirágzásban és a virágzás végén javasolt kijuttatni a Chorus-szal, illetve a Topas-zal váltogatva. Dózisa 0,8 l/ha (8 g 10 l vízben), a lombkorona méretétől és az alkalmazott permetező eszköztől függően 600-1000 l/ha vízmennyiséget célszerű választani. Az érési időszak kezdetén, a magháznövekedés idején elvégzett kezelés hatékony a monília mellett a glöospóriumos gyümölcsrothadás ellen is.

Szamócában, málnában és szederben szürkepenész ellen a virágzás kezdetén és végén, legkésőbb a gyümölcsnövekedés kezdetéig javasolt alkalmazni a készítményt 1,0 kg/ha-os dózisban (10 g 10 l vízben) 500-800 l/ha vízmennyiséggel.

Salátában, endíviában és rukkolában a szürkerothadás elleni védekezést a palánták tápkockákba tűzdelése, valamint kiültetése után közvetlenül, majd 10 nap múlva célszerű elvégezni 0,6 kg/ha-os dózisban (6 g 10 l vízben). Dísznövényekben a hajtás és a virágrészek védelme céljából legkésőbb a kezdeti tünetek megjelenésekor kezdjük a védekezést 0,8-1,2 kg/ha-os dózisban (8-12 g 10 l vízben) 500-1200 l/ha vízmennyiséggel. A kezelésekhez nedvesítő szer használata javasolt. A készítmény hideg- és melegködképző gépekkel is kijuttatható zárt termesztő-berendezésben.

A Switch 62,5 WG gombaölő szer két hatóanyagának eltérő hatásmechanizmusa, hosszan tartó kontakt és felszívódó hatása hatékony, kettős védelmet nyújt a termésnek. Ezáltal egy új technológiai elemet jelent a moníliás és szürkepenészes betegségek elleni védelemben a kertészeti kultúrákban.


Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR